Column: Tropisch Nederland
20 Jun 2013, 21:30
foto


Aan de Bos en Lommerweg doet een man een brief op de bus. Hij draagt alleen slippers en een krap sportbroekje. Of ze willen of niet, voorbijgangers hebben onbeperkt zicht op zijn behaarde schouders en allerminst gladde rug. Zijn huid is bovendien niet bepaald regelmatig. De verbrandingsgraad valt niet precies in te schatten, maar zijn gezondheid loopt ernstig gevaar als hij zich nog langer op deze manier blootstelt aan de elementen.

Verderop waaieren de eerste blauwe walmen de straat over. Dat kan wel kloppen. Het loopt tegen het eind van de middag en zo langzamerhand kan het vuur onder de barbecue wel aan. De slager aan de overkant hangt net een bordje in de etalage dat zijn spijzen uitverkocht zijn. Ook zijn voorraad houtskoolzakken is in een mum van tijd verdwenen.

Een schaars geklede vrouw schrijdt over het zebrapad. Een fietser, ook al in korte broek, knijpt in de remmen en masseert zijn nek. Het is niet voor het eerst vandaag dat hij zich omdraait. De dame kijkt hem een ogenblik hoofdschuddend aan vanachter haar zonnebril waarop de fietser zijn blik bedremmeld afwendt naar zijn gezondheidssandalen.

Een tuinslang sproeit water op de brug over de Nassaukade. Dat is in deze tijd van het jaar op bepaalde dagen een vaste voorzorgsmaatregel van de gemeente. Voor je het weet smelt het ijzerwerk en komt het stadsverkeer vast te zitten. Om dezelfde reden adviseren de Spoorwegen om vlak voor vertrek het reisplan nog eens grondig door te nemen. Er kan maar zo een wissel haperen met deze temperaturen.

Welkom in de Nederlandse zomer. Nog maar net begonnen en meteen al groot alarm. Volgens het weerbericht kan de temperatuur in het binnenland oplopen tot dik boven de 30 graden. De eerste tropische dag van het jaar is inmiddels een feit: in De Bilt steeg het kwik dinsdag tot 30,4 graden. In het zuidoosten bestaat woensdag een gerede kans op een nieuw hitterecord. Dat staat sinds de jaren ’50 op een graad of 38. De weervrouw van RTL 4 heeft daar al snel een verklaring voor: volgens haar ligt het aan de zon. Oppassen dus, zo houdt ze de kijkers voor. Goed insmeren, het hoofd koel houden met pet of muts, de zon vermijden, bijvoorbeeld door plaats te nemen in de schaduw, de ramen open te zetten en vooral veel te drinken.

Nou, dat laten ze zich geen twee keer zeggen bij ons in de buurt. Tot diep in de avond zit het Westerpark mudjevol met borrelende mensen. Koelboxen zover het oog reikt. Voortdurend klinkt het geplop van flessen rosé, witte wijn en prosecco, begeleid door het gesis van pas geopende blikjes bier. Ook de terrassen puilen uit. De crisis is even van de baan.
In elk geval tot overmorgen. Dan daalt de temperatuur razendsnel tot ruim beneden de 20 graden. Vanmiddag worden vanuit het zuiden de eerste onweersbuien verwacht. Die trekken in de loop van de avond verder landinwaarts, mogelijk met hagelstenen met een diameter van soms vijf centimeter. Er zouden wel eens kassen kunnen sneuvelen onder zulke omstandigheden, vermoedt de nieuwslezer. Intussen drukt de ANWB automobilisten op het hart om vooral hun verstand te gebruiken. Of het iets uithaalt is wat anders: nogal wat weggebruikers doen dat bij normale temperaturen al niet eens.

Krijgt het Algemeen Dagblad dan toch gelijk? Een paar weken geleden wist de krant te voorspellen dat Nederland dit jaar de koudste zomer sinds tijden krijgt te verwerken. Ik geloof er niets van. Het lijkt me een stuk aannemelijker dat de AD-directie aandelen heeft in de reissector. Kwestie van logica. Paginagrote advertenties van last minute zonvakanties zijn in elk geval hard nodig voor het voortbestaan van de krant.

Zelf zit ik volgende week op een van de SLM-vluchten. Tenminste, als de president op tijd terug is uit China. Kijken hoe het weer is aan de overkant. De ergste regen moet zo langzamerhand voorbij zijn en ik kijk uit naar een periode van ononderbroken warmte. Eén ding hebben ze me daar wel geleerd. In huis en op het erf draag ik bij voorkeur zo min mogelijk. Maar bij het verlaten van de poort ga ik gekleed. In geen geval in korte broek; die reserveer ik voor het voetbalveld.

Diederik Samwel
Advertenties

Wednesday 06 December
Tuesday 05 December
Monday 04 December