Vrouwenorganisatie Pamboko radeloos over defecte generator
18 Apr 2013, 09:30
foto
Leden van de vrouwenorganisatie Un Sa Du in Pamboko actief in de landbouw. Uiterst rechts basja Stella Diko, voorzitter van de vrouwenorganisatie.


Het dorp Pamboko in het Boven-Suriname gebied zit al zes weken zonder electriciteit. De generator die voor de stroomlevering zorgt, is defect, waardoor minstens drie honderd inwoners gedupeerd worden. De reparatie van de machine laat lang op zich wachten. De vrouwenorganisatie Un Sa Du en de dorpsleiding hebben zonder succes tot nu toe actie ondernomen.

Medewerker Emanuel Pansa van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) die ter plekke woont, heeft het behoorlijk te verduren. Het hele dorp klaagt constant bij hem over de situatie. “Ik heb het ministerie gemeld dat er een probleem is. Den kon luku, ma a oplossing musu kon ete”, zegt Pansa aan Starnieuws. Hij legt uit dat in eerste instantie gedacht werd dat het om een klein mankement ging, dat snel opgelost zou kunnen worden, maar de situatie is gecompliceerder. De medewerkers van NH beloofden zes weken geleden dat ze zo snel mogelijk terug zullen keren om met de oplossing, maar dit is nog niet gebeurd.

Vrees voor bederf voedsel
Basja Stella Diko tevens voorzitter van de vrouwenvereniging Un Sa Du is boos over de situatie. Iedereen lijdt onder de situatie. Diko zegt dat ook voedingswaren van naschoolse opvang moeten worden gekoeld. Ze vreest dat al het vlees zal bederven. Een dorpsbewoner die een kleine lichtmotor heeft, biedt hulp, maar het is niet toereikend.

De vrouwen van de vereniging volgen in de avonduren een training van Celos ‘ van Landbouw tot Ontwikkeling’ om hun capaciteit op te voeren. “Ook dit komt nu in het gedrang, omdat we de kinderen niet in het donker thuis kunnen laten om de lessen te gaan volgen”, deelt Diko mee. Het nabije dorp Ingiston heeft ook met hetzelfde probleem te kampen door achterstallig onderhoud van de stroomgenerator. De dorpsleiding hoopt dat de noodkreet gehoord wordt door het ministerie van NH waardoor zo snel mogelijk een oplossing komt.

Ivanildo Samon & Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May