Margo Waterval vicepresident Mensenrechten Comité VN
14 Mar 2013, 13:05
foto
Margo Waterval gekozen tot vicepresident Mensenrechten Comité VN.


Margo Waterval is gekozen tot vicepresident van het Mensenrechten Comité van de Verenigde Naties in Genève, Zwitserland. Zij is sinds 2010 lid van dit orgaan. In de functie van vicepresident is zij voor twee jaar gekozen, samen met twee andere leden.

De verkiezing vond maandag plaats tijdens de 107de sessie van het Comité in Palais Wilson te Genève. In het bestuur hebben zitting:
Sir Nigel Rodley - president (Groot-Brittannië)
Margo Waterval - vicepresident (Suriname)
Iulia Motoc - vicepresident (Roemenië)
Y. Ben Achour - vicepresident (Tunesië)
Cees Flinterman - rapporteur (Nederland)

Vicepresident Waterval zegt aan Starnieuws dat om de twee jaar de leiding van dit Bureau wordt gekozen. "Ik ga het derde jaar in en heb dus dit jaar en volgend jaar met natuurlijk de mogelijkheid voor een herverkiezing. Dit comité komt drie keer per jaar bijeen. één keer in New York (maart) en twee keer in Genève (juli en oktober)", deelt Waterval mee. Door het tekort aan financiële middelen, moest deze keer de vergadering in Genève gehouden in plaats van zoals gebruikelijk in New York.

Dit verdragsorgaan van de Verenigde Naties onderzoekt de mensenrechtensituatie in partijstaten en ook individuele klachten van burgers. Het gaat om het Internationale Verdrag inzake Burger- en Politieke rechten ( BuPo-verdrag).
Er zijn 165 staten partij bij dit verdrag. Deze sessie duurt tot 28 maart en is per webcast te volgen. Waterval is de eerste Surinamer die gekozen is in een verdragsorgaan. Vorig jaar is de tweede landgenoot, Lydia Ravenberg, gekozen bij het orgaan dat gaat over economische, sociale en culturele rechten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May