Bijzondere prijs voor Kit-Ling Tjon Pian Gi
09 Mar 2013, 21:00
foto


Kit-Ling Tjon Pian Gi zal in juli van dit jaar als beeldend kunstenares van Suriname, een presentatie houden tijdens de jaarlijkse conferentie van de 'Society of Caribbean Studies' in Engeland. Dit vloeit voort uit de Bridget Jones Award voor 2013 die zij heeft gewonnen.

Tjon Pian Gi ontvangt een reisbeurs plus een beurs voor de volle kosten voor deelname aan de conferentie waar zij haar werk zal presenteren. De jaarlijkse conferentie van de 'Society of Caribbean Studies' in the UK, wordt dit jaar gehouden in Warwick van 3 t/m 5 juli. Tjon Pian Gi : "Voor mij is de prijs ook heel bijzonder, omdat ik Suriname op een internationaal forum, als deel van het Caribische gebied mag presenteren".

Kunstenaars van alle disciplines
De Bridget Jones Award for Caribbean Studies wordt uitgegeven door de 'Society for Caribbean Studies' in de UK, ter ere van Dr Bridget Jones -overleden in april 2000- die lange tijd lid was de 'Caribbean research community' en een zeer gewaardeerd lid was van de Society, zegt het team van Readytex Art Gallery in een persbericht. Kunstenaars van alle Caribische regio's en van verschillende disciplines, waaronder schrijvers, beeldende kunstenaars, toneelschrijvers en regisseurs worden jaarlijks aangemoedigd hun proposals (presentatie voorstellen) in te dienen voor de Bridget Jones Award.

De prijs werd de afgelopen vijf jaren gewonnen door Daisy Rubiera Castillo, schrijfster en historicus van Cuba (2012), Annalee Davis, beeldend kunstenares van Barbados (2011), Erna Brodber, schrijfster en academicus van Jamaica (2010), Carolyn Allen, theater regisseur, schrijfster, performer van Jamaica (2009) en Eugene Andre, beeldend kunstenaar en beeldhouwer van Haïti (2008).

’The space in between’
In januari diende Tjon Pian Gi haar documentatie ten behoeve van de Bridget Jones Award van 2013 in. In een presentatievoorstel van tien pagina's, een essay genaamd 'The space in between', beschrijft zij de bronnen van inspiratie, de uitdagingen en de ontwikkelingen die haar kunstenaarschap, vooral ook als vrouwelijke beeldend kunstenaar en als 'home-stayer' (geworteld in Suriname), over de jaren heen gekenmerkt hebben. Haar application werd ondersteund door referenties van twee vrouwen die het werk van Tjon Pian Gi kennen en waarderen en haar graag ondersteunen, namelijk Monique NouhChaia, managing director van Readytex Art Gallery en Janice Whittle, curator bij Queen's Park Gallery in Barbados, staat in het bericht.

Het bericht vermeldt verder dat de kunstenares via e-mail een schrijven ontving van Eva Sansavior van het beslissende Comité, dat zij dit jaar de Bridget Jones Award in ontvangst mag nemen. De e-mail wordt na een opsomming van de formaliteiten als volgt afgesloten: "... let me add on a personal note by saying how delighted I am that you have been selected. The quality of your work was always evident to the Committee and we’re really glad that we will have the opportunity to hear you present it in person."


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May