Geslaagden mo A-Nederlands brengen gedichtenbundel uit
18 Feb 2013, 08:00
foto


De geslaagden van mo A-Nederlands van het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) in het district Nickerie hebben een gedichtenbundel uitgegeven. Dit boekje werd op vrijdagavond in het CCN-gebouw gepresenteerd, tijdens de uitreiking van de diploma’s. Het ligt in de bedoeling om ook anderen te stimuleren om meer te lezen en te schrijven. De zestien gedichten hebben diverse thema’s. Van de 38 studenten hebben 23 meteen de eindstreep behaald, terwijl de rest van het jaar nog zal afstuderen.

De gedichten gaan over Suriname, Nickerie, de vrouw, moeder, het kind, de mens, drugs, liefde, studeren en enkele met als thema ’bedankt’. Het eerste gedicht is door de opleidingscoördinator Hilde Neus geschreven. Dit gedicht is speciaal bestemd voor de studenten mo A-Nederlands Nickerie. Twaalf studenten hebben meegewerkt aan de gedichtenbundel. Aan de achterzijde van het boekje zijn leessuggesties opgenomen.

Geïnspireerd
Ook heeft parlementariër Soetimin Marsidih een gedicht over drugs geschreven. Marsidih zit ook op deze opleiding, maar werd toen bij de afgelopen verkiezingen gekozen als parlementariër. Hierdoor heeft hij zijn studie nog niet af kunnen ronden. “Ik zal deze opleiding afmaken. Ik zal de draad weer oppakken, want ik heb niet veel meer vakken te doen”, deelt Marsidih mee.

Maltie Dewkali schreef een gedicht over het district Nickerie. Zij zegt aan Starnieuws dat zij nu geïnspireerd is om meer te schrijven. Daarnaast hoopt zij dat steeds meer mensen in Nickerie hierdoor gemotiveerd worden om te schrijven en vooral om meer te lezen.

Rawien Raghoenandan’s gedicht ‘De mens’ valt op. “De mens’ wordt steeds bij elke strofe gebruikt. “Ik heb gemerkt dat mensen zich vaak anders doen dan ze zijn. Gaande weg de rit merk je op dat ze vaak maskers op hebben. Veel later kom je erachter dat wij als mens de basiselementen zoals rechtvaardig zijn, betrouwbaar, zorgzaam en behulpzaam zijn, kwijt zijn geraakt. Niet iedereen is natuurlijk zo, maar wij zijn aan het verzieken. Dus, dit alles staat in het gedicht”, deelt Raghoenandan mee.
Louis Morisson heeft een gedicht in het Sranan geschreven. 'Tangi’ heet het gedicht. Hij sluit het gedicht af door twee versregels in het Sarnami op te schrijven.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May