Borstbeeld Lachmon voor de tweede keer onthuld
25 Nov 2012, 01:30
foto
De VHP-er Liakat Mahawathkhan omhangt een mala om het borstbeeld van Mr Jagernath Lachmon. Dit gebeurde in 2006 in de Parochiezaal.


Het borstbeeld van wijlen Jagernath Lachmon was reeds in juli 2006 onthuld door Bholanath Narain van de Vernieuwingsbeweging van de VHP. Dit gebeurde in de Parochiezaal in het bijzijn van honderden Nickerianen en de media. Ook waren er gebeden uitgesproken en hadden mensen het beeld omhangen met mala’s. Ditzelfde beeld wordt zondagmiddag onthuld door president Desi Bouterse. Een delegatie van een paar honderd VHP’ers, onder leiding van voorzitter Chandrikapersad Santokhi, doet mee aan de ceremonie.

Parlementariër Asiskumar Gajadien (VHP/Nieuw Front) zegt aan Starnieuws dat met de onthulling van het borstbeeld voor de tweede keer, politiek bedreven wordt. Santokhi ontkent dit. Leakat Mahawathkhan, een van de personen die toen het borstbeeld een mala omhing, benadrukt dat het geen onthulling was.

Een plaats krijgen
Gajadien merkt op dat het borstbeeld slechts een plaats moest krijgen, waaraan de toenmalige autoriteiten geen medewerking hadden verleend. “Wat nu moet gebeuren is het aanwijzen van een juiste plaats, maar geen onthulling. Ik spreek alleen de hoop uit dat het gedachtegoed van Mr Lachmon van ‘harmonie en verbroedering’ gebruikt wordt om het borstbeeld vredig op het plein te plaatsen”, stelt Gajadien.

Narain deelt mee dat na de onthulling het borstbeeld aan het secretariaat van de partijleiding was overgedragen. Het lag in de bedoeling dat dit beeld een goede plek moest krijgen. “Het was niet de bedoeling toen om politiek ermee te scoren. In feite moest dit borstbeeld, al zes jaren terug, toen het Nieuw Front aan de macht was, een plek krijgen. Het is erg jammer dat het nu pas geschiedt met zoveel tamtam erom heen. Maar, ik ben blij dat het borstbeeld een goede plek krijgt en dat de belofte die aan de Nickerianen gedaan was, nagekomen wordt”, merkt Narain op.

Tentoongesteld
Volgens Mahawathkhan is het beeld tijdens een VHP-vergadering tentoongesteld. De aanwezigen hadden toen de gelegenheid om het borstbeeld de eer te bewijzen. “Maar, prominenten van de partij hebben altijd tegengewerkt, waardoor het borstbeeld nooit een plek heeft gehad. Het kunstwerk werd naar de Parochiezaal gebracht en werd aan ons tentoongesteld. Er waren niet veel personen, want een vergadering zou plaatsvinden. Het was dus in besloten kring”, legt Mahawathkhan uit.

Santokhi benadrukt dat veel zaken toen mis zijn gegaan. Hij deelt mee dat de onthulling nooit formeel plaats heeft gevonden. “Bovendien was niet iedereen daar aanwezig en er heerste een politiek, onvriendelijke sfeer. Dit behoorde tot een van de politieke steekspelletjes die intern gaande waren. Een paar personen hadden toen een mala omhangen. Nu gebeurt dit formeel, iedereen is welkom en het borstbeeld krijgt een permanente goede plaats. Dit is dan onthulling”, stelt Santokhi. Hiervoor reizen ruim 500 VHP’ers af naar Nickerie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May