Nationale Kunstbeurs roept Struikelblok uit tot ‘Artist 2012’
04 Nov 2012, 08:00
foto
De winnaars Rahied Abdoel en Kurt Nahar. De 'Artist 2012' is geworden George Struikelblok. Zijn echtgenote Asha neemt de award in ontvangst. (Foto: René Gompers)


De 47ste editie van de Nationale Kunstbeurs (NK) is zaterdagavond met het uitreiken van awards afgesloten. George Struikelblok is uitgeroepen tot 'Artist 2012'. De prijs voor de beste 'Art in Process' ging naar Kurt Nahar en de beste 'Upcoming Artist' is Rahied Abdoel geworden. De awards zijn onderdeel van de vernieuwde Nationale Kunstbeurs en zijn bedoeld om de kunst te helpen ontwikkelen.

George Struikelblok exposeerde abstracte schilderijen met als thema 'dood en liefde' en een levend schilderwerk. Dansers van Sana Budaya, beschildert door Struikelblok voerden een dans op in een fleurig abstract decor. Het optreden was echter alleen op de opening te bewonderen omdat de kunstenaar en zijn gezelschap geboekt zijn voor optredens in Nederland. De prijs werd door zijn echtgenote Asha Struikelblok in ontvangst genomen. "Ik moet dit nog even verwerken”, zei een zichtbaar aangedane Asha. "Ik hield hem op de hoogte via 'Whatsapp' en gaf hem de namen van de winnaars door. Ik stopte van schrik bij 'Struikelblok'. Maar dit is een heel aangename verrassing".

Veelbelovend
De beeldhouwwerken van Rahied Abdoel hebben diepe indruk gemaakt op de jury. "Vanwege de fraaie en originele vormgeving en de fijne afwerking hebben wij gekozen voor deze kunstenaar”, lichtte Marjet Tjon A Ten de toekenning van de 'Upcoming Artist' award aan de beeldhouwer toe. Zij en Sigmund Proeve vormden het jurerend duo tijdens de beurs. Abdoel is blij met de erkenning van zijn werk. "Ik doe voor het eerst mee met beeldhouwen en dan krijg ik dit. Dit stimuleert mij het volgend jaar nog beter te doen", vertrouwde hij Starnieuws toe.

Tijdens de beurs zijn er 'live' vier installaties en schilderwerken geproduceerd. Een vijfde is nog 'in process'. Kurt Nahar heeft met met 'scrap', keukengerij, oude kettingen en licht een 'audiovisueel piece of art' , zoals het door jurylid Sigmund Proeve werd omschreven, neergezet. Goed genoeg voor de 'Art In Process' award.
"De basis van het stuk is een pijp dat gebruikt werd om vrachtwagens te trekken" licht Nahar toe. "Later ontdekten we een die pijp helemaal vanuit Nickerie in Charlesburg is beland. Nu gaat die 'scrap' terug naar Nickerie als kunststuk".

Ook in Nickerie
De andere vier werken die tijdens de NK gemaakt zijn zullen ook in Nickerie ten toon gesteld worden. Dit heeft te maken met het project van De Federation of Visual Arts in Suriname (FVAS) om in het westen van het land de kunst te ontwikkelen.

Kit-ling Tjon Pian Gi, bestuurslid van FVAS, juicht het initiatief van het NK-bestuur toe. "Voor de kunstontwikkeling in Suriname is dit een heel belangrijk gebaar. In de rest van het Caribisch gebied is men al bezig de kunstenaars te stimuleren middels awards. Dit gaat heel erg stimuleren" meent Tjon Pian Gi. De winnaars kregen naast hun award ook een Samsung Galaxy Tablet mee.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May