Apache Corporation stopt US$ 230 miljoen in onderzoek olie
18 Oct 2012, 15:00
foto
Algemeen directeur van Staatsolie, Marc Waaldijk (rechts) overhandigt het contract aan minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen. (Foto: Raoul Lith)


Staatsolie en het Amerikaanse Apache Corporation hebben vandaag in Hotel Torarica een productiedelingscontract gesloten. Het gaat om onderzoek en eventuele productie van het offshoreblok 53, dat 130 kilometer noordwest uit de kust ligt. Apache zal US$ 230 miljoen investeren tijdens de onderzoeksfase.

Alle kosten die gemaakt zullen worden, zijn voor rekening van Apache. Staatsolie betaalt pas terug als er een commerciële ontdekking wordt gedaan en die in productie wordt gebracht.

Dertig jaar
De overeenkomst geldt voor dertig jaar. Het contract is opgedeeld in een exploratie-, ontwikkelings- en productieperiode. Voor de exploratieperiode is een minimumwerkprogramma overeengekomen, waarin onder meer geologische onderzoeken en exploratieboringen zullen worden verricht. Het contract biedt Staatsolie de mogelijkheid om tot maximaal twintig procent direct te investeren in de ontwikkelingsfase.

De exploratieactiviteiten zullen in twee fasen worden uitgevoerd. De eerste fase zal drie jaren duren en een eventuele tweede fase zal 2,5 jaar in beslag nemen. Behalve 3D seismisch onderzoek zullen er in de eerste fase ook twee putten worden geboord een derde in de optionele tweede fase.

Aandacht voor milieu
Staatsolie zegt dat in het contract nadrukkelijk aandacht wordt besteed aan inspectie, veiligheid en milieu. Er zijn voorzieningen opgenomen voor werkgelegenheid voor lokaal kader, trainingen, sociale programma’s en de wijze waarop de ontmanteling van de faciliteiten aan het einde van de activiteiten zal plaatsvinden.

Namens Staatsolie tekende directeur Marc Waaldijk en voor Apache Corporation Tim Chisholm, Director New Ventures Americas. Apache is een van de 22 internationale bedrijven die hebben geparticipeerd in de bidding round die is gehouden van februari tot en met juni 2012.

Apache Corporation is in 1954 opgericht. Het bedrijf is actief in de olie-industrie in onder meer Canada, de Verenigde Staten van Amerika, Argentinië, Egypte, Australië, Kenia en het Verenigd Koninkrijk. In 2011 werd een omzet van US$ 16,9 miljard genoteerd en heeft het bedrijf 3 miljard barrels aan bewezen oliereserves. Dagelijks worden 800.000 barrels olie geproduceerd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May