Marrondorp Nieuw Aurora heeft eigen Spaarcoöperatie
14 Oct 2012, 08:00
foto
Regio coördinator van Bureau Forum NGO’s Serwin Lughart staat voor het in aanbouw zijnde multipurpose pand te Nieuw Aurora, dat gefinancierd is door de Godo Foundation. (Foto: Ranu Abhelakh)


Het Marrondorp Nieuw Aurora aan de Boven-Surinamerivier heeft sinds drie jaar een spaarcoöperatie. Regio coördinator van Bureau Forum NGO’s Serwin Lughart zegt aan Starnieuws, dat de dorpelingen zelf het initiatief hiertoe hebben genomen. “Wij noemen het een dorpskas, we sparen elke maand SRD 10 en je kunt tot 10 keer het gespaarde bedrag lenen”. Hij geeft aan dat “bepaalde mensen niet met geld weten om te gaan, dus leren ze op deze manier te sparen.”

Het spaarsysteem van Nieuw Aurora is door de dorpen Dangogo en Pikin Pata aan de Boven-Suriname overgenomen. Volgens Lughart hebben de inwoners van die dorpen het voordeel ingezien. Wanneer iemand een lening aanvraagt, wordt eerst gekeken wat de persoon ermee wil doen. “Ze moeten machines of productiemiddelen met het geleende geld kopen en geen potten en borden.”

De coördinator zegt weinig problemen te hebben gehad met wanbetalers. “Zij blijven leden van de spaarcoöperatie en kunnen wel sparen, maar krijgen geen lening meer. Het hoogste bedrag dat we hebben uitgeleend is SRD 4000 en het is netjes terugbetaald.” De dorpskas is volgens Lughart de afgelopen jaren behoorlijk gegroeid en “het is moeilijk de gespaarde bedragen persoonlijk in huis te houden, daarom is de Godo Foundation zes maanden geleden om ondersteuning gevraagd”.

De Godo Foundation om een reactie gevraagd, verklaart het volgende:
“Godo Foundation heeft de bouw gefinancierd van een multipurpose pand te Nieuw Aurora ten behoeve van Bureau Forum NGO's die bezig is met onder andere het begeleiden van de dorpskas te Nieuw Aurora. In de toekomst zal worden bekeken als vanuit dat pand, Bureau Forum NGO’s de dienstverlening (een zogenaamde loketfunctie) aan leden van Godo in het gebied kan coördineren.”

Edward Troon
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May