Betterson: Wij gaan nu werken aan mentale vrijheid
10 Oct 2012, 20:25
foto
Een 'geest uit Nigeria' laat mensen 'wegrennen'. (Beeld: René Gompers)


"Onze voorouders hebben een zware strijd geleverd voor vrijheid. Maar deze is niet geëindigd bij de 'keti-koti'. We moeten nu gaan werken aan mentale vrijheid!" zei minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling vanmiddag te Berlijn in het district Para. Daar werd de Dag der Marrons herdacht. Betterson vertegenwoordigde president Desi Bouterse.

Verschillende sprekers legden in hun toespraken het belang van mentale vrijheid en eensgezindheid uit. "Vrijheid betekent voor je zelf zorgen", haalde Ricardo Panka, assembleelid uit Para (Mega Combinatie/NDP) aan. "Fri wan taki ondernemerschap, fri wan taki productie. Maar we moeten zelf de schouders onder het werk zetten." Patrick Kensenhuys, eveneens assembleelid uit het district (Nieuw Front/NPS) vindt dat de tijd aangebroken is om na te denken over een andere benaming. "Niet iedereen vindt het leuk om Marron genoemd te worden. "De benaming moet er ook voor zorgen dat de verdeeldheid onder ons weggewerkt wordt."

Meer doen met vrijheid
De commissie 'Herdenking 10 Oktober', onder leiding van Patricia Meulenhof, heeft besloten de festiviteiten dit jaar in Berlijn te houden. Er is daarvoor enkele hectares terrein ontbost om de verwachte duizend bezoekers aan te kunnen. Het geheel begon enkele uren later dan gepland vanwege de zware regens. De zandweg naar Berlijn werd drassig en velen lieten de auto staan en begaven zich te voet of liftend met een 'four wheel drive' naar de bestemming. Enkele autobestuurders namen toch de kans om de heuvel af te rijden. Er hebben zich geen ongelukken voorgedaan. Door districtscommissaris Jerry Miranda en de organisatie werd een 'scraper' en zand erbij gehaald om de weg glad te strijken en delen van de weg begaanbaar te maken.

Tussen de toespraken door traden er verschillende culturele groepen op. Ondertussen werd er op het veld 'live' cassave gebakken, pangi's verkocht en werd de 'marronkeuken' gepromoot. Minister Betterson werd onderbroken door een groep uit Nigeria waarbij een 'geest' enkele bezoekers aan het rennen bracht.
"We moeten meer doen met deze vrijheid”, vervolgde Betterson zijn oproep. "Wi musu bouw tap'eng en ontwikkel un srefi. Het thema voor de herdenking dit jaar is 'Vrijheid als instrument voor duurzame ontwikkeling'. Meulenhof merkte op dat de vrijheid gebruikt kan worden om goed te doen, maar ook 'fu du ogri'. "Un teki a fri disi dan un gebruik ing gi a ontwikkeling fu yu srefi, gi yu omgeving, gi heri Sranan", zei Meulenhof.
De festiviteiten gaan tot in de kleine uurtjes door en zullen er nog meer gasten uit het buitenland optreden. Ook in de Congreshal en de Palmentuin waren er festiviteiten.

René Gompers
            video.gif video
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May