Dans als ontmoeting tussen hiphop en Surinaamse cultuur
06 Sep 2012, 03:00
foto


‘Urban Moves and Sounds from the Guiana Shield’ is het laatste project van Art Laboratorium Suriname (ArtLab.sr). Vier jonge Surinaamse hiphopdansers zijn momenteel in Nederland als deel van een leertraject dat hen moet helpen professionaliseren op het gebied van danstechnieken en productie. In zijn nieuwsbrief geeft ArtLab aan, dat er hierbij veel aandacht wordt besteed aan de integratie van de traditionele Surinaamse dans- en theaterstijlen en verschillende hiphop dansvormen

ArtLab.sr werkt samen met Solid Ground Movement (SGM) uit Amsterdam en Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR), Albeda Danscollege en het Hiphophuis uit Rotterdam. In Amsterdam wordt onder leiding van Bryan Druiventak, artistiek leider van SGM, een choreografie gemaakt met dansers van ArtLab.sr en SGM. De basis hiervan is een zoektocht naar nieuw bewegingsmateriaal tussen hiphop- en free style en elementen uit de Surinaamse cultuur.

Video en beeldende kunst
Op 25 augustus was er een demo te zien van deze productie tijdens de Amsterdamse Uitmarkt en op 31 augustus in het Hiphophuis in Rotterdam. De hele voorstelling was te zien tijdens het Metro54 Festival in Amsterdam Zuidoost. Tijdens de demo traden van Artlab.sr, de dansers Barbera Oppenheimer, Kevin Thomson, Thorbjorn Simon en Ingway Sabajo op. Bryan Wanga trad op namens SGM. Bryan Druiventak deed de choreografie, terwijl de muziek (percussie) de verantwoordelijkheid was van Fanti en Boni O’Bryan. Donna Chittick, Hans van de l’Isle, Angelo Lindenborg en Maikel Austen, ondersteunden de productie bij de opvoering, meldt ArtLab.sr in de nieuwsbrief.

De vier Surinaamse dansers hebben voorafgaand aan het verblijf in Nederland een productie voorbereid waarin ook video en beeldende kunst een rol spelen. De komende dagen hebben zij een druk schema. Op het programma in Rotterdam staan nog Roots & Routes – Youth on the Move (7 sept), het Uitfestival in Vlaardingen (8 sept) en de Sunday Jam van SKVR (9 sept).
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May