Nadie mas, bestemd voor verliefde koppels
15 Jul 2012, 11:00
foto
Componist Peggy Yzer en Audrey Bakrude. (Foto: Rachel Dompig)


“Door het verlangen een latin nummer te maken, greep ik de kans aan Nadie mas in te schrijven voor Suripop 17. Ik wilde mezelf bewijzen een lied in het Spaans te schrijven en te kijken hoe het zou uitpakken. Ik was vastberaden het te doen. Ik vind de taal mooi om liefdesgevoelens te uiten en er is nooit eerder een Suripoplied in het Spaans uitgebracht,” vertelt Peggy Ijzer aan Starnieuws. Zij is dol op latinmuziek en verzorgt al 23 jaren salsa danslessen. Zij ging helemaal op in de taal om het gevoel van blijdschap op te wekken.

Met dat intensief gevoel in haar hart, kreeg de tekst van Nadie mas stapsgewijs vorm. “Op de meest vreemde momenten komt er iets in je op. Soms werd ik midden in de nacht wakker om mijn ingevingen op papier te zetten. Als laatst rijmde ik de verschillende geschreven stukjes bij elkaar die het geheel compleet maakten", vertelt Peggy. De titel van de song, Nadie mas betekent niemand anders . “Als je verliefd bent, wil je niemand anders aan je zijde hebben dan de persoon van wie je houdt ”, benadrukt Peggy. De melodie van het lied bedacht zij zelf en liet deze inzingen op de juiste toonhoogte. Audrey Bakrude zal Nadie mas vertolken op 3 augustus tijdens het Suripopfestival.

Verliefde koppels
Volgens Peggy zijn er weinig plaatsen waar verliefde koppels zich kunnen terugtrekken met lekkere muziek om hun liefdesgevoelens te uiten. “Het beleven van dit vrolijke gevoel kun je doen met latin muziek gewoon thuis in bijvoorbeeld de woonkamer. Het is opgewekt en je wordt er vrolijk van”, beweert zij. De mooiste regel in de tekst, die zij pakkend vindt is eres el sol de mi vida. “Je bent het zonnetje in mijn leven. Dat geeft aan hoeveel de persoon voor je betekent”, meent de componist.

Het is natuurlijk heel fijn om innerlijke rust te ervaren bij een geliefde. Dit illustreert de schrijver met de woorden agua caleinte de mi fuente, wat staat voor kalmerend water in mijn fontein. Het verlangen om steeds bij elkaar te zijn is gewoon een feit. Het gevoel van samen zijn zal daarom met de dag toenemen. “A tu lado deseo dis per tarme. Ik verlang naar jou en ik wil naast jou wakker worden”, deelt Peggy mee. De boodschap die zij uitdraagt in de song is, geniet optimaal van de liefde en blijf eraan werken dat het altijd goed mag gaan. "De liefde van je leven vinden is het mooiste dat je kan overkomen”, voegt zij er aan toe. Bud Gaddum is de persoon, die Nadie mas muzikaal bewerkt heeft.

Andere stijl
Op voorstel van Etienne Stadwijk werd Audrey Bakrude benaderd om Nadie mas te zingen. Het uitdragen van dit lied kwam als een grote verrassing, omdat zij een heel andere stijl zingt. "Ik zing rockliedjes. Salsa is een heel andere genre, maar ik hou van muziek. De taal sloeg meteen in. Het positieve thema is ook een belangrijke pijler en de mensen die erachter zitten. Dat maakte dat ik niet kon weigeren om het lied te presenteren”, zegt de vocalist.

Voor Audrey is het een geheel nieuwe ervaring om mee te doen aan Suripop. Zij moest zich inleven in het Spaans en ook de visie van de componist voor de geest halen. "Ik heb helemaal begrepen wat Peggy wilde en ik begon spontaan te dansen en te zingen," benadrukt zij. Doordat zij buiten haar comfortzone trad, maakte zij kennis met andere dingen. "Het gaat niet alleen om het mooi zingen, maar ook de manier waarop je de boodschap overbrengt met lichaamstaal", deelt Audrey mee.

Ook voor jongeren
Een andere uitdaging is om haar leeftijdgenoten te overtuigen dat Suripop niet alleen bestemd is voor de ouderen. “Ik heb gemerkt dat mijn generatie geen interesse heeft voor Suripop. Doordat ik meedoe aan het festival zal hun zienswijze veranderen. Nadie mas is een prachtig en opgewekt nummer, waarin de jongeren zich kunnen terugvinden," meent zij. Bij het einde van het lied bereikt haar salsagevoel een climax, wanneer zij ay ay ay ay mi son risa (mijn zonneschijn of mijn glimlach), quiero amar te por siempre ( ik wil voor altijd van je houden) uitbeeldt. Het mooiste van de zinnen voor haar is de manier waarop de woorden uitgesproken mogen worden.

Audrey is als zangeres verbonden aan de rockband Apoplectic. Voor Peggy is het de tweede keer dat zij in de finale is. “Het is een hele prettige ervaring. Ik ben super gelukkig. Ik was zo opgewonden dat ik direct mijn moeder en zussen heb gebeld om ze het blijde nieuws te vertellen”, zegt zij met een grote smile. Het vorige finalenummer was Me Dushi gezongen door Hiliante Poeder in 2008.

Rachel Dompig
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April