G8-leiders niet op één lijn over aanpak eurocrisis
18 May 2012, 13:45
foto
Activisten van Oxfam proberen de wereldleiders ertoe te bewegen meer te doen aan de hongersnood. (Foto: AP)


De leiders van de acht belangrijkste industrielanden, komen vanavond bijeen in Washington voor de jaarlijkse G8-top. Het belangrijkste gespreksonderwerp zullen de grote problemen in de eurozone zijn. De leiders van de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Japan, Rusland, Italië en Canada buigen zich vanavond tot morgenavond over deze problemen.


De voortwoekerende economische crisis op het Europese continent baart de wereldleiders grote zorgen. Doordat er volgende maand nieuwe verkiezingen in Griekenland komen, is het onzeker of het land lid kan blijven van de eurozone. Ondertussen nemen ook over Spanje de zorgen toe, vooral over de verzwakte bankensector in het land. Bij beleggers bestaat de vrees dat Spanje het volgende euroland kan zijn dat gered moet worden met een Europees steunpakket.

Een belangrijk punt van zorg voor de G8-leiders is ook de slechte staat van de Europese economieën, die vrijwel allemaal nog niet groeien. De G8-landen verschillen van mening hoe de economische crisis op het continent het beste kan worden aangepakt. De Duitse bondskanselier Merkel hamert voortdurend op het fors terugdringen van de begrotingstekorten door harde bezuinigingsmaatregelen, maar de Franse president Hollande en ook de leiders van onder andere de VS, Groot-Brittannië en Japan vrezen dat te harde bezuinigingen het herstel van de Europese economie te veel schade berokkenen. Deze landen zien meer in het nemen van stimuleringsmaatregelen die de economische groei kunnen bevorderen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May