Hindi-pop festival moet eigen creativiteit stimuleren
18 May 2012, 02:00
foto


“Kom met je eigen nummer, je eigen compositie. Maak je eigen identiteit”, vanuit deze oproep zal in november het eerste Hindi-pop festival worden gehouden. Het evenement is te vergelijken met Suripop, maar dan in het Sarnami Hindi.

Dinesh Malhoe van Ra-Ni Entertainment die het componistenfestival organiseert, staat versteld van het talent dat de jongeren hebben. “Als we dit goed aanpakken, hebben we de komende 30 tot 40 jaar een aantal goede componisten”, zegt hij aan Starnieuws.

“We zijn al een hele tijd bezig om artiesten binnen de Hindostaanse groep te stimuleren om zelf iets te doen, zelf te componeren, in plaats van steeds na te zingen”, legt Malhoe uit. Trinidad en Guyana doen veel meer aan eigen producties en hebben er succes mee, waarom wij niet, vraagt hij zich af. Als voorbeeld van een eigen Surinaamse Hindi-pop noemt Malhoe het nummer Yeh milan hai bara pyara gezongen door Rudi Tangali in de begin jaren zeventig. Het lied was een daverend succes en is ook opgenomen op de DVD Yaadgaar ter ere van bijkans 20 Surinaamse veteranen zangers. Tijdens het eerbetoon aan deze zangers in november vorig jaar is getracht de jonge generatie de magie van de muziek van 40 jaar geleden te laten voelen. Tijdens deze ‘reis in het muziekverleden’ is de oproep aan de jongeren gedaan. Componist, zanger en muzikant Th. Bhikharie, die nu bijna 80 jaar is, heeft zijn kennis te beschikking gesteld van de jongeren. Hij bracht zijn compositie Maa teri charno mey uit de jaren zeventig ten gehore.

Goede eigen composities
“En sindsdien hebben we een aantal goede eigen composities mogen verwelkomen”, zegt Malhoe trots. Tijdens het Moederdag concert vrijdag hebben vijf jongeren, die nooit op het podium hadden gestaan, hun eigen lied gepresenteerd. “Daartussen waren er drie goede Moederdag composities.”

Het is de bedoeling om uit al de inzendingen maximaal 15 te selecteren voor de finale ronde. Tot 14 juli kunnen de composities worden ingezonden. Malhoe wijst erop dat een ieder gebruik kan maken van de expertise van de veteranen artiesten onder wie Sonny Indallal, Tjait Ganga en Soerdjan Parohi. De inzendingen mogen in het Hindi, Sarnami hindi of Urdu zijn. De finale composities zullen in professioneel worden afgewerkt en zullen er videoclips van worden gemaakt om ze te promoten. Uiteindelijk zullen de beste drie in aanmerking komen voor de prijzenpot. Malhoe benadrukt dat bij dit festival de componist belangrijk is en niet de zanger. Het componistenfestival wordt een jaarlijks terugkerend evenement.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May