Onthulling standbeeld: Derby dient als rolmodel
29 Apr 2012, 21:00
foto
De weduwe van vakbondsleider Fred Derby legt bloemen bij het standbeeld. Dorien Derby-Mijnals is lid van de stichting 'Standbeeld Fred Derby'. (Foto: Ramon Keijzer)


In aanwezigheid van familie en vrienden is het standbeeld van vakbondsleider Frederik Derby zaterdag onthuld. Hiervoor heeft de stichting 'Standbeeld Fred Derby, onder leiding van Siegfried Gilds zorg gedragen. Het standbeeld is gemaakt door Erwin de Vries. Met medewerking van de regering is het standbeeld uiteindelijk onthuld.

Gilds zei dat Derby een man was van transparantie en argumentatie. Hij is een staatsman geweest. Hij is blij dat na een lang traject het uiteindelijk zover is om het standbeeld te presenteren aan de samenleving. Het standbeeld staat op de hoek van de Frederik Derby- en dokter Sophie Redmondstraat. Derby was voorzitter van vakcentrale C-47 en de Surinaamse Partij van de Arbeid.

Opkijken
"Hier gaan dagelijks veel schoolkinderen langs. Zij kunnen dan opkijken naar een rolmodel", benadrukte Gilds. Hij is blij dat het kunstwerk op deze plek staat. Aanvankelijk was het de bedoeling om het standbeeld te plaatsen op het Onafhankelijkheidsplein. De Nieuw Front-regering vond dat naar een andere plaats moest worden uitgekeken omdat op het plein geen beelden meer zouden komen.

Gilds merkte op dat dit de beste plek is. Derby is opgegroeid op Frimangron. Hij woonde om de hoek. Volgens Gilds heeft de vakbondsleider steeds benadrukt dat vakbond en politiek samengaan. De vakbeweging kan veel voor werknemers doen, maar kan bijvoorbeeld geen ziekenhuis bouwen. Dat is voor de regering en daarom vond Derby dat de vakbeweging deel moest uitmaken van de uitvoerende macht. Gilds riep de vakbeweging op om samen een eenheid te vormen, waarbij het belangrijk is dat er een minimumloon komt. Met het oog op de viering van de Dag van de Arbeid, deed hij een beroep op vakbondsleiders om de handen ineen te slaan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May