Lackin: Suriname niet in schuld door Petrocaribe-deal
04 Jan 2012, 17:00
foto
De eerste landing olie uit de Petro Caribe-deal is vandaag aangekomen. (Foto: Raoul Lith)


Minister Winston Lackin (Buitenlandse Zaken) zegt dat Suriname zich niet in de schuld stort door de Petrocaribe-deal met Venezuela. De olie aangevoerd uit Venezuela, wordt voor 60 procent betaald binnen 90 dagen. De rest van de koopsom wordt na 20 jaar afbetaald tegen een rente van 2%. De eerste twee jaar hoeft er niet afgelost te worden.

Lackin zei op een persconferentie vandaag op het Staatsolie-complex dat Venezuela de olie niet onder de marktprijs mag verkopen. Het land is lid van de Olie Producerende Landen (OPEC). De prijs is marktconform, maar het voordeel is dat Suriname niet gelijk hoeft te betalen en een deel over een langere periode kan uitsmeren.

Fonds
"Afgesproken is met Venezuela dat er een fonds zal worden gevormd. Suriname is het enige land met deze afspraak", zegt Lackin. 18 landen hebben een overeenkomst met Venezuela voor de levering van olie via de Petrocaribe-overeenkomst.

Met het geld uit het fonds zal de productiesector worden ondersteund. Het gaat vooral om de landbouw, ook in het binnenland. De minister merkt op dat president Desi Bouterse een sociaal akkoord heeft gesloten met de samenleving en uit dit fonds zal invulling eraan gegeven worden.

Mechanismen ingebouwd
Lackin wijst erop dat goed gekeken is naar landen die de mist in zijn gegaan met de deal en hun schulden niet konden terugbetalen. Er zijn volgens hem genoeg mechanismen ingebouwd om risico's tegen te gaan. Suriname en Venezuela hebben supervisie op het fonds. Er moeten projecten worden ingediend, die goedgekeurd moeten worden.

De Centrale Bank van Suriname zorgt ervoor dat het fonds wordt beheerd door een lokale bank. Er is een toezicht op het beheer. Er moet genoeg geld worden verdiend waardoor de schuld terugbetaald kan worden. "De productie kan worden gestimuleerd zonder aan de begrotingsmiddelen te komen", benadrukt Lackin.
Advertenties