Abiamofo moet terugkeren naar Paramaribo
08 Dec 2011, 05:00
foto
David Abiamofo (Foto: RNW)


David Abiamofo, tijdelijk zaakgelastigde voor Suriname in Nederland, moet naar huis terugkeren. Hij is topper van Seeka (A Combinatie). De West maakte woensdag melding van dat de diplomaat met zijn gezin volgende week naar Suriname zal vliegen. Hij is teruggeroepen door minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. Volgens bronnen van de krant zou de tienerzoon van de diplomaat herhaaldelijk voor problemen hebben gezorgd, waarbij de politie moest optreden.

Minister Paul Abena, voorzitter van Seeka, om een reactie gevraagd, was zuinig met zijn commentaar aan Starnieuws. "Ik ben in gesprek hierover met de minister van Buitenlandse Zaken. Er zijn geen harde bewijzen geleverd door de politie dat zijn zoon strafbare feiten heeft begaan", zegt Abena. Hij merkt op dat Chantal Doekhie, dochter van assembleelid Rashied Doekhie (Mega Combinatie/NDP) niet in de plaats van Abiamofo is benoemd. Abena merkt op dat Abiamofo ambassaderaad is en waarnam als zaakgelastigde. "Ik betreur de situatie", aldus Abena.

In juli was Abiamofo betrokken bij een diplomatieke rel, waarbij vijf agenten op brute wijze zijn woning doorzochten. Volgens Suriname waren alle protocollaire regels geschonden. Deze kwestie werd Nederland zwaar aangerekend. Buitenlandse Zaken stuurde een felle nota naar Nederland waarin gevraagd werd "dat er een gedegen onderzoek komt van deze verwerpelijke affaire". Gevraagd is naar de achtergronden en de motieven van de gewapende politionele inval in de woning van de diplomaat, die zich degelijk geïdentificeerd heeft. Suriname eist "vervolging van degenen die verantwoordelijk zijn voor het initiatief ter uitvoering van de ongeoorloofde gewapende politionele actie". Er is hierna niks meer gehoord over deze kwestie.

Wednesday 22 May
Tuesday 21 May
Monday 20 May