Commissie Monumentenzorg onderstreept waarde panden
De commissie heeft het belang van de monumentenopname benadrukt. De verzamelde data is volgens haar essentieel voor een effectieve monumentenzorg. De gegevens die tijdens de monumentenopname worden verzameld, vormen een waardevolle bron voor behoud van het Surinaams gebouwd erfgoed. Met de opname van de monumentale panden zijn twee Natin studenten belast die op instructie en onder toezicht van de commissie de werkzaamheden uitvoeren. Na de gehouden inventarisatie zal een presentatie worden gehouden voor de leiding van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur over de bevindingen en conclusies van de monumentenopname. Ook zal een actieplan worden gepresenteerd ter bescherming van de verwaarloosde monumenten.
Over het aanwijzen van nieuwe panden als monument, vindt de commissie dat bescherming van het gebouwd erfgoed van groot belang. Dit vanwege de diverse waarden en voordelen met betrekking tot het Surinaams erfgoed, voor zowel de huidige als toekomstige generaties. Zo vertegenwoordigt het gebouwd erfgoed de geschiedenis, cultuur en identiteit van onze gemeenschap. Het behoud van monumentale gebouwen en structuren helpt volgens de commissie om het verhaal van het verleden te vertellen en biedt inzicht in hoe mensen vroeger leefden, werkten en bouwden.
Monumentale gebouwen dienen als tastbare leermiddelen die mensen kunnen helpen om meer te leren over architectuur, geschiedenis en cultuur. Voorts vindt de commissie dat het gebouwd erfgoed een belangrijke toeristische attractie kan zijn, wat bijdraagt aan de lokale economie. Historische gebouwen geven ook een sterke identiteit en trots aan de verschillende groepen die wonen in ons land. Veel monumentale panden kunnen volgens de commissie, met de juiste renovatie en onderhoud, nuttige en functionele ruimtes bieden voor hedendaagse behoeften. Ze kunnen worden herbestemd voor nieuwe functies zoals cafe’s, kantoren, culturele centra of gemeenschapsruimtes.
De commissie Monumentenzorg is een wettelijke werkarm van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en is formeel ingesteld op basis van de Monumentenwet 2002, wat betekent dat haar bestaan, taken, en bevoegdheden wettelijk zijn vastgelegd. Dit komt neer op het adviseren van de minister over monumenten, het beoordelen van aanvragen voor restauratie van monumentale panden, het aanwijzen van nieuwe monumenten, en het formuleren van beleidsadviezen over de bescherming van het gebouwd erfgoed. De commissie is interdepartementaal samengesteld, toegevoegd met een vertegenwoordiger uit de architectenbranche. Deze commissie is benoemd voor de periode van 2021 tot en met 2026 en bestaat uit: Mandela Jap A Joe, voorzitter en van huis uit architect, Pricila Atma (hoofd van de afdeling Woningbouw/ Ministerie OW), Imro Smith (beleidsadviseur Communicatie AWJ), Rianne Doelhasoeri (beleidsmedewerker TCT) en Rita Tjien Fooh (directeur Nationaal Archief Suriname).
Commissie Monumentenzorg
Gisteren
- De Paradox van het Denken en de Macht (4)
- Strikte regels voor stemmen bij volmacht
- 3 G: ‘Groei-Geld-Geef; Failliete politiek in ontwikkelingsdenken
- Carney bot tegen Trump: 'Canada is niet te koop'
- Man neergeschoten bij gewapende woningoverval
- Kantoor Carvision aan Nieuw Weergevondenweg afgebrand
- OKB roept op tot fatsoenlijke campagnevoering
- Verdachte milieustrafzaak vrij; OM gaat door met onderzoek
- Getuige strafzaak politieagenten Pikin Saron weer niet verschenen
- OBBS legt schoolvervoer per direct stil: Financiële problemen onhoudbaar
- RVI, rechtvaardige intentie vereist rechtsstatelijke verankering
- Ook vandaag wat verkoeling in de middag
- Security Alliance vraagt ontslagvergunning aan voor 70 werknemers
- Santokhi: Achterstand nazaten Afrikanen door verdeel- en heersbeleid
- Column: Discutabele discussie
- ABOP voor eenheid: We zijn allemaal Surinamers
Eergisteren
- Hoe ziet het nieuwe erfrecht eruit?
- Staatsolie draagt opnieuw ruim US$ 300 miljoen af aan staatskas
- Laura Gil eerste vrouwelijke OAS-adjunct-secretaris-generaal
- Oppositie eist vergadering dringende issues: Regering ontwijkt verantwoording
- Drukproces stembiljetten ressortraden op schema na correcties
- Merz gekozen tot bondskanselier in tweede ronde na historische mislukking
- Clementia Eugene promoveert op innovatieve benadering kindermishandeling
- Naamskeuze in het nieuw Burgerlijk Wetboek
- Duitsland: Friedrich Merz strandt bij eerste kanseliersstemming
- Werkzaamheden begonnen aan Gangaram Pandayweg in 3 fasen
- Zelfde weerpatroon blijft even aanhouden
- Amafo: Leger verdient meer waardering en versterking
- Column: Waarom zijn politici niet meer op hun woord te geloven
- Bond NV Havenbeheer eist bij rechter terugdraaiing benoeming Mangre