WK: Brazilië sloopt Servië alsnog: 2-0
24 Nov 2022, 18:10
Richarlison neemt een voorzet van Vinícius Junior aan met zijn linker en vlamt de bal met een halve omhaal voorbij een kansloze Milinkovic-Savic. Het is zijn tweede van de avond. (Getty Images)

Brazilië trapte zijn WK-deelname af met een 2-0 overwinning op Servië in het Lusail stadion. Gevaarlijke outsider Servië beet flink van zich af en gaf de recordkampioen nogal wat kopzorgen. Opmerkelijk is dat de Europeanen niet laf speelden, maar de tegenstander van tijd tot tijd gedurfd terugdrongen. Brazilië slaagde er in de eerste helft niet in om op het veld een antwoord te vinden op het spel van de tegenstander, waardoor die taak bij een 0-0 stand naar de kleedkamer werd meegenomen voor bondscoach Tite.

Servië speelde verrassend aanvallend en zette hoog druk, waardoor het tot de 4e minuut duurde voordat Brazilië voor de eerste maal in het vijandelijke strafschopgebied kwam, maar de Servische defensie ruimde kalm op. Arbiter Alireza Fagani uit Iran deelde reeds in de 6e minuut de eerste gele kaart uit voor een overtreding op Neymar; Strahinja Pavlovic was de ongelukkige. Servië speelde gedurfd en was duidelijk niet van plan de rol van underdog te accepteren. Geen van beide ploegen had in de openingsfase een overwicht.

In de 10e minuut werd Neymar aangespeeld in het 16m gebied, maar hij werd meteen kort verdedigd, waardoor hij geen gevaar kon stichten. In de 13e minuut brak Vinicius uit, maar de Servische achterhoede dekte hem kort, hetgeen een hoekschop opleverde. Neymar belastte zich met de hoekschop en probeerde de doelman middels een Olimpico doelpunt te verschalken, maar die liet zich niet verrassen en verwerkte de inzet op de valreep over zijn doel.

In de 20e minuut vuurde Carlos Casemiro van ver buiten het strafschopgebied een schot op het vijandelijke doel, maar doelman Vanja Milinkovic-Savic verwerkte diens inzet beheerst. In de 25e minuut kwam Servië vanuit rechts via Duzan Tadic gevaarlijk opzetten, maar zijn voorzet werd kalm opgevangen door de Braziliaanse sluitpost Allison Becker. De Serviërs speelden heel gedisciplineerd en Brazilië slaagde er maar niet in om het spel naar zich toe te trekken. In de 35e minuut kwam de meervoudige wereldkampioen eindelijk achter de vijandelijke verdediging, maar Raphina's inzet was te tam om doelman Milinkovic-Savic te verslaan. In de 40e minuut leek de doorbraak dan eindelijk te komen toen Casemiro erin slaagde Vinicius te bereiken, maar laatstgenoemde mikte onder druk, net naast. Bij een brilstand mochten partijen de kleedkamers opzoeken.

Brazilië startte de tweede speelperiode aanvallender, en al vroeg kwam Raphina tegenover de vijandelijke sluitpost, maar hij trapte het leder in de 47e minuut tegen doelman Milinkovic-Savic. In de 55e minuut had Neymar op aangeven van Vinicius een reële scoringskans, maar hij mikte naast. In de 57e minuut kwam Servië voor het Braziliaans doel, maar Tadic;s inzet werd door Alex Sandro tot hoekschop verwerkt. In de 60e minuut passeerde Alex Sandro doelman Milinkovic-Savic met een loeier, maar zag zijn inzet uiteenspatten op de paal.

In de 62e minuut was het dan eindelijk zover toen doelman Milinkovic-Savic de keiharde inzet van Vinicius niet adequaat verwerkte, hetgeen Richarlison in staat stelde de rebound in te tikken: 1-0. In de 67e minuut leek Vinicius de voorsprong te verdubbelen, maar op het cruciale moment gleed hij uit, waardoor de bal over de doellijn verdween. Hierna liet Servië alle remmen los en ging naarstig op zoek naar een beter resultaat. Er volgde een serie aanvallen die de Braziliaanse defensie behoorlijk onder druk zette, maar ook openingen lieten ontstaan in de eigen defensie.

Brazilië maakte daar gretig gebruik van en in de 73e minuut scoorde Richarlison op aangeven van Vinicius heel spectaculair via een halve bicicleta, het tweede doelpunt voor de Zuid-Amerikanen: 2-0. In de 80e minuut verruimde Casemiro de Braziliaanse voorsprong bijna, maar de deklat bracht redding voor Servië. Iets later moest Milinkovic-Savic tot het uiterste gaan om een poging van de ingevallen Fred uit zijn doel te houden. De Zuid-Amerikaanse reus wees de gevaarlijke outsider alsnog terug: 2-0.