WHO-chef: Einde Covid-pandemie 'nog ver weg'
23 Sep 2022, 08:41
foto
Tedros Adhanom Ghebreyesus, hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie, houdt een toespraak tijdens de 72e zitting van het Regionaal Comité voor Europa van de WHO op 12 september 2022 in de Israëlische stad Tel Aviv. (Foto: AFP)


Het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft donderdag zijn bewering dat het einde van de Covid-19-pandemie nabij was, getemperd. Hij waarschuwde dat het "nog ver weg" was om de crisis een gepasseerd station te verklaren.

Vorige week vertelde Tedros Adhanom Ghebreyesus aan verslaggevers dat de wereld "nooit in een betere positie was geweest om de pandemie te beëindigen... Het einde is in zicht".

En de Amerikaanse president Joe Biden ging verder in een interview dat zondag werd uitgezonden en verklaarde dat de pandemie in de Verenigde Staten "voorbij" is.

Maar toen hij donderdag opnieuw met de media sprak vanaf de zijlijn van de Algemene Vergadering van de VN in New York, leek Tedros minder optimistisch en maakte hij duidelijk dat "het einde kunnen zien, niet betekent dat we aan het einde zijn."

Hij herhaalde dat de wereld zich in de beste positie bevond waarin ze ooit was geweest om de pandemie te beëindigen, met het aantal wekelijkse sterfgevallen dat blijft dalen – en nu slechts 10 procent zijn van wat ze op het hoogtepunt waren in januari 2021. Tedros wees erop dat tweederde van de wereldbevolking is ingeënt, waaronder driekwart van de gezondheidswerkers en ouderen.

"We hebben tweeënhalf jaar in een lange, donkere tunnel doorgebracht en we beginnen nu pas een glimp op te vangen van het licht aan het einde van die tunnel", zei hij.
Maar, benadrukte hij, "het is nog ver weg en de tunnel is nog donker, met veel obstakels die ons kunnen laten struikelen als we niet oppassen."

"We zitten nog in de tunnel."

In de laatste epidemiologische update zei de WHO dat vorige week meer dan 9.800 dodelijke slachtoffers zijn gemeld, 17 procent minder dan een week eerder, terwijl er 3,2 miljoen nieuwe gevallen werden gemeld.

Het VN-gezondheidsagentschap heeft gewaarschuwd dat het dalende aantal gemelde gevallen bedrieglijk is, aangezien veel landen hebben bezuinigd op testen en mogelijk minder ernstige gevallen niet detecteren.

Maria Van Kerkhove, de technische leiding van de WHO op het gebied van Covid, vertelde verslaggevers dat het virus nog steeds "op een intens niveau circuleert", hoewel de situatie in verschillende landen verschilde. Maar ze wees erop dat de wereld over de tools beschikt die nodig zijn om de verspreiding in toom te houden. "Ons doel is om een ​​einde te maken aan de noodsituatie in alle landen. En we zullen dit volhouden totdat we dat doel hebben bereikt", zei ze.

Sinds het begin van de pandemie heeft de WHO meer dan 609 miljoen gevallen en ongeveer 6,5 miljoen doden geteld, hoewel wordt aangenomen dat de werkelijke tol aanzienlijk hoger is.

Een in mei gepubliceerde WHO-studie op basis van oversterfte in verschillende landen tijdens de pandemie schatte dat in 2020 en 2021 tot 17 miljoen mensen aan Covid zijn overleden.


Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April