Stormen in Europa: Doden gemeld in Frankrijk, Oostenrijk en Italië
18 Aug 2022, 23:11
foto
Zware regen en modderstromen hebben delen van Karinthië, Oostenrijk verwoest. (Foto: Reuters)


Krachtige stormen hebben gebieden in Midden- en Zuid-Europa geteisterd, waarbij ten minste 13 mensen om het leven zijn gekomen, waaronder drie kinderen. De sterfgevallen, de meeste door vallende bomen, werden gemeld in Italië en Oostenrijk, en op het Franse eiland Corsica.

Zware regen en wind verwoestten campings op het eiland, terwijl in Venetië, Italië, het metselwerk van de klokkentoren van de Basiliek van San Marco, werd weggeblazen.

De stormen volgen op weken van hittegolven en droogte over een groot deel van het continent.

Op Corsica hebben windstoten tot 224 km per uur bomen ontworteld en stacaravans beschadigd. De autoriteiten daar zeiden dat een 13-jarig meisje werd gedood door een vallende boom op een camping.

Een man stierf bij een soortgelijk incident en een oudere vrouw werd gedood toen haar auto werd geraakt door het losgeraakte dak van een strandhut. Twee andere mensen, een visser en een vrouwelijke kajakker, stierven op zee.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin, die op Corsica is aangekomen om de stormschade te inspecteren, meldde later een zesde dode.

Tientallen mensen raakten gewond, zowel op het land als op zee.

Getuigen van de stormen zeiden dat ze volledig onverwacht waren geweest en dat er geen waarschuwing was gegeven. "We hebben nog nooit zulke enorme stormen gezien, je zou denken dat het een tropische storm was", zegt restauranteigenaar Cedric Boell tegen persbureau Reuters.

Op het Franse vasteland werden enkele zuidelijke gebieden getroffen door stroomstoringen en liepen de straten in de tweede stad van het land, Marseille, onder water.

In Oostenrijk kwamen twee meisjes om het leven door een vallende boom bij een meer in Karinthië. Later werden nog drie doden gemeld door media in de provincie Neder-Oostenrijk, ook als gevolg van een vallende boom.

Ondertussen werden in Italië een man en een vrouw gedood door vallende bomen bij afzonderlijke incidenten in de regio Toscane.

Een harde wind raasde door Venetië, waaide caféparaplu's over het San Marcoplein en maakte het metselwerk los van de klokkentoren van de kathedraal.

Badplaatsen in Toscane en verder naar het noorden in Ligurië, werden door de stormen beschadigd.

Maar in Zuid-Italië hield de hittegolf aan, met temperaturen tot 40°C op Sicilië. En aan de overkant van de Middellandse Zee in Algerije zijn zeker 38 mensen omgekomen bij bosbranden.

Veel delen van Europa hebben wekenlang uitzonderlijk heet en droog weer gekend. Extreme weersomstandigheden, waaronder hittegolven en stormen, zijn de afgelopen jaren intenser en frequenter geworden als gevolg van door de mens veroorzaakte klimaatverandering.

De wereld is al met ongeveer 1,1°C opgewarmd sinds het begin van het industriële tijdperk en de temperaturen zullen blijven stijgen, tenzij regeringen over de hele wereld de uitstoot drastisch verminderen.
Advertenties