Saya krijgt toestemming om Haïtiaanse werkers over te vliegen
15 Aug 2022, 00:00
foto
Haïtianen die toestemming hebben gekregen om naar Suriname af te reizen. Zij zijn zondagavond aangekomen op de Johan Adolf Pengel luchthaven.


De regering heeft toestemming gegeven aan de ondernemer Jean Mixon (Saya) om Haïtiaanse werknemers naar Suriname te vervoeren. Gisteravond is de vlucht uitgevoerd door Fly All Ways. Vernomen wordt dat het om 175 personen gaat die overgevlogen zijn naar Suriname.

Het is niet duidelijk voor wie de mensen gaan werken en of ze werkvergunning hebben of op een toeristenvisum het land binnengekomen zijn. Reguliere vluchten naar en van Haïti zijn nog steeds stopgezet, nadat besloten werd een onderzoek te verrichten naar mensensmokkel. 

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking bevestigt tegenover Starnieuws dat Saya een heen- en een terugvlucht naar en van Haïti mocht uitvoeren. "Hij heeft onder condities toestemming gehad. Onder het presidentieel besluit mag dat gebeuren. Het gaat om één heen en weer vlucht van repatrianten en personen die hier gaan werken", antwoordt de minister zuinig. Op andere vragen is hij niet ingegaan.

Aangezien er toestemming is gegeven voor één vlucht is het niet duidelijk hoe lang de Haïtianen in Suriname mogen verblijven en wanneer ze terug zullen gaan. Vanuit Suriname zijn met de heenvlucht ongeveer 20 personen teruggekeerd naar hun land. Vanuit de Johan Pengel Luchthaven zijn de Haïtianen met bussen vervoerd naar Paramaribo. 


Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April