NDP en BEP fractie: Leugens brengen Moesje niet naar Paris Club
24 Jun 2022, 14:59
foto


De regering heeft vier uren lang om de hete brei gedraaid bij de openbare vergadering in De Nationale Assemblee van 23 juni 2022, zonder concreet in te gaan op de vele brandende vraagstukken die de samenleving in een wurggreep houden. Gebakken lucht is gepresenteerd in de kwesties Sabaku Village, wateroverlast, de opening van de ambassade in Jeruzalem en de buitenlandse leningen.

De president mag blij zijn dat hij beschermd werd door de Assembleevoorzitter en coalitieleden die ervoor hebben gezorgd dat de oppositie slechts drie leden mocht inzetten om elk binnen twee minuten, aanvullende vragen te stellen. Het falende beleid werd steevast afgewenteld op de vorige regering, zonder besef dat met vingerwijzen de winkelprijzen en het water in met name Brokopondo niet omlaag gaan. Zal deze versleten plaat nog afgedraaid worden in de nacht van 24 op 25 mei 2025?

Suriname werd vanaf 2015-2016 meegesleurd in de grondstoffencrisis waardoor de economie sterk is aangetast. De grondstoffencrisis is stelselmatig ontkend door de huidige regering, die beweerde dat de inkomsten zijn gestolen, hoewel de verslagen van de Centrale Bank, belastingdienst, Rekenkamer en de landenrapporten van het IMF dit cijfermatig weerspreken. De vorige regering heeft bewust gekozen om niet verder te gaan met IMF vanwege de maatregelen die ons nu treffen en besloot op de kapitaalmarkt te gaan lenen. In de tussentijd is er een sociaal contract gesloten, om de samenleving zoveel mogelijk te ontzien, en is er geïnvesteerd in productie van, rijst, ananas, o.a. maar vooral aardolie en goud. De vruchten die de regering nu gretig van plukt, terwijl er schaamteloos werd verkondigd dat alle inkomsten door de vorige regering waren verpand.

Het is juist regering Santokhi die Suriname het etiket van wanbetaler heeft opgeplakt door te weigeren haar schuldeisers te betalen. Suriname is nog nooit zo vaak in korte tijd, internationaal te schande gezet met het huidige buitenlands beleid. HPSG, New Surfin NV, de ambassade te Jeruzalem, het consulaat te Dakhla, het tikken op de vingers door Interpol vanwege politieke vervolging van ex-minister Hoefdraad en de beloofde 150 visvergunningen aan Guyana, onder andere.

De president probeert de beoogde ambassade in Jeruzalem te ontkennen door te zeggen dat er nog geen besluit is, maar minister Yair Lapid van Israël is duidelijk een andere mening toegedaan. Wie spreekt de waarheid? Wij geloven uit ervaring eerder de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken. Met betrekking tot een consulaat in Dakhla zegt minister Ramdin dat hij slechts het beleid van de vorige regering voortzet. Dit is niet waar. De vorige regering heeft de erkenning van Sahrawi Arab Democratic Republic (SADR) ingetrokken maar tegelijkertijd verklaard, dat Suriname een neutrale positie zal innemen in deze kwestie om de VN de ruimte te geven om te komen tot een rechtvaardige en vreedzame oplossing. Juist nu de spanningen in SADR oplaaien, gaat de regering ertoe over om een consulaat op te zetten in het betwist gebied.

Het zijn wellicht geen blunders maar bewuste beleidskeuzes voor diplomatieke posten in deze betwiste gebieden. Met de kennisgeving van minister Ramdin, dat er significante financiële voordelen te halen zijn, is de schandelijke gewaarwording, dat ons buitenlands beleid te koop is gezet.

Over het Sabaku-project waar vele coalitie DNA leden en ministers, tezamen met hun friends and family en opvallend veel stichtingen, grof zijn geaccommodeerd, heeft de regering geen deugdelijk antwoord gegeven. De hamvraag is, wie zijn de personen achter de stichtingen? De president spreekt dit schaamteloos goed, door te stellen dat iedere Surinamer recht heeft op een stukje grond volgens de wet. De regering zou er goed aan doen de wetgeving juist te interpreteren, want er zijn personen op de lijst die minstens 2 gronden toegewezen hebben gekregen, terwijl anderen jaren terug hebben aangevraagd en nog steeds op de wachtlijst staan. Zoveel klinkende namen van politici op de lijst is geen toeval, maar corruptie en ordinaire grondroof.

De trots waarmee de president bekendmaakte dat de onderhandeling met Paris Club de staat een extra US$ 34 miljoen besparing zal opleveren, zal moesje niet verlossen van de wateroverlast en haar in staat stellen haar kinderen te voeden. De onderhandelingen die thans al 2 jaren lopen, hebben de schuldenlast niet kunnen verminderen. De rente-betalingen per jaar worden nu uitgesteld met 3 jaar, hetgeen getypeerd kan worden als uitstel van executie. De aflossingen worden kennelijk bewust vooruit geschoven naar de volgende regering.

De NDP en BEP fractie zullen zich nader uitspreken over de beantwoording van de regering en erop toezien dat er een deugdelijke verantwoording wordt afgelegd.

Advertenties