Organisatie wil vrije dag voor Saamaka Daka
21 Jun 2022, 14:33
foto
Stichtingsvoorzitter Renaldo Huur (tweede van links), naast hem commissie-voorzitter Humprey Jeroe en de overige leden. (Foto: René Gompers)


Op 19 september 1762 hebben de marrons van de Boven Suriname en de Saramaccaners een vredesverdrag getekend met de koloniale overheid. Deze dag, Saamaka Daka oftewel Dag der Saramaccaners, zal dit jaar centraal op Pokigron herdacht worden. De stichting 19 september 1762 heeft de overheid verzocht om van Saamaka Daka een nationale vrije dag te maken.

De stichting en de commissie van de dezelfde naam, hebben maandag op een persconferentie uitgelegd wat er gepland is voor de ‘Herdenking van 260 jaar Ondertekening van het Vredestraktaat met de Saamaka.’ Stichtingsvoorzitter Renaldo Huur en commissie-voorzitter Humprey Jeroe, hebben uitgelegd dat de Saamaka bewuster zal worden gemaakt over het verleden, de geleverde strijd, haar bezit, kennis en vermogen. De Saamaka moet de komende maanden ook ‘gepromoot’ worden aan het bredere publiek. “De wereld moet van ons horen,” roept Jeroe op.

“Er is een verzoek gedaan aan de president en de minister van Binnenlandse Zaken om 19 september tot een nationale vrije dag te maken voor de Saamaka,” deelt Jeroe mee. “Hopelijk wordt het gehonoreerd. We hebben nog geen reactie gekregen. Er is ook een ‘cc’ naar de vicepresident gegaan.” Al  sinds 2007 wordt door de Saamaka in verschillende dorpen de ondertekening van het Vredestraktaat gevierd.

In 2019 was er een ‘halve vrije’ dag; de regering had ‘bijzonder verlof’ verleend aan de Saamaka in overheidsdienst. De festiviteiten waren in de Palmentuin gehouden. ABOP-leider Ronnie Brunswijk, nu ook vicepresident, was niet tevreden met de opkomst. Hij merkte op dat het gewoon een vrije dag moest zijn geweest.

Op 1 juli begint de aanloop naar Saamaka Daka in Paramaribo met een ‘Saamaka Gafa Gadu Neti’ (een praise and worship dienst) in gemeente Logos. Verder staan op programma verschillende (virtuele) lezingen, een Little Miss Saamaka, een grote braderie aan de Brownsweg op 30 juli. De organisatie mikt op 27 augustus om eenheid bij de Saamaka te bereiken. “Er zijn verschillende denominaties, alle groepen willen we bij elkaar brengen,” deelt Jeroe mee. “Wij willen ook de mensen bij elkaar brengen ongeacht de politieke achtergronden, want dat houdt ons ook verdeeld.”

Op 3 september zal er in de Anthony Nesty Sporthal een Banamba (dans contest) worden gehouden. Op 18 september zal er ook een lezing zijn, maar dan te Pokigron. In dit dorp zullen er op de grote dag verschillende activiteiten zijn, waaronder een traditionele modeshow. Jeroe roept iedereen op “die valt onder de Saamaka gaaman” om mee te doen, ongeacht waar ze zijn. “Draag je kamisa, maak een traditioneel gerecht klaar,” haalt hij als voorbeeld aan. De verschillende dorpen zijn vrij om activiteiten te organiseren “zolang men actief bezig is om Saamaka te promoten.”

Advertenties