Peru gaat lijk Guzman cremeren en as uitstrooien
24 Sep 2021, 11:22
foto
De leider van de guerillagroep Het Lichtend Pad, Abimael Guzman, zat sinds zijn gevangenneming in 1992 achter de tralies in Peru. (Foto: Reuters).


De Peruaanse autoriteiten zeiden donderdag dat ze hadden besloten het lichaam van Abimael Guzman te cremeren en zijn as uit te strooien in een niet nader genoemde locatie. Guzman was de oprichter van de rebellengroep Lichtend Pad die in de jaren tachtig en negentig tienduizenden mensen doodde.

De crematie zou een week van controverse over wat te doen met het lichaam van een van Peru's meest verguisde figuren, eindigen. Guzman stierf op 11 september in de gevangenis op 86-jarige leeftijd aan een infectie terwijl hij een levenslange gevangenisstraf uitzat wegens terrorisme.

Guzmans weduwe, Elena Iparraguirre, zelf een voormalig leider van het Lichtend Pad die ook gevangen zit, had geprobeerd het lichaam te cremeren maar de as te bewaren, vertelde een advocaat vorige week aan Reuters.

De autoriteiten wilden de as van Guzman uitstrooien om een ​​graf te vermijden dat een verzamelpunt voor aanhangers zou kunnen worden. De crematie werd mogelijk gemaakt door een nieuwe wet die is aangenomen op 16 september. De wet staat de Peruaanse autoriteiten toe om te cremeren en de as te verwijderen van degenen die sterven nadat ze zijn veroordeeld voor terrorisme.

De procureur-generaal van Peru zei in een verklaring waarin hij de beslissing aankondigde dat ze de as van Guzman binnen 24 uur zouden verwijderen.

Guzman was een voormalig professor filosofie en een marxist wiens maoïstische Lichtend Pad-groep in 1980 een bloedige oorlog lanceerde in Ayacucho, een verarmde Andes-regio, in een poging om de Peruaanse staat omver te werpen.

De regering reageerde door het leger naar Ayacucho te sturen, waar officieren vaak moeite hadden om onderscheid te maken tussen boeren en militanten.

Het resultaat was volgens een regeringscommissie dat ongeveer 70.000 Peruanen om het leven kwamen. Meer dan de helft werd gedood door het Lichtend Pad, en een derde werd gedood door regeringstroepen. Bijna de helft van hen waren inheemse burgers uit Ayacucho.

Guzman werd in 1992 gevangengenomen in een middenklassewijk van Lima en zat sindsdien gevangen.

Advertenties