Nederlands investeringsfonds heeft interesse in FAI
14 Sep 2021, 02:52
foto
Minister Parmanand Sewdien van LVV op een persconferentie van de regering, maandag. (Foto: René Gompers)


Het Forest Effect Fund (FEF), een Nederlands investeringsfonds, is geïnteresseerd in FAI (Food and Agriculture Industries). Het fonds gaat binnenkort een voorstel indienen. Dit heeft minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), maandag op een persconferentie meegedeeld. Met het bezoek aan Nederland heeft LVV hulp en samenwerking gezocht op agrarisch gebied. Het doel is om de Surinaamse boer in staat te stellen zijn productie te verbeteren en (weer) exportwaardig te maken.

In het Herstelplan is opgenomen dat de agrarische sector verbeterd gaat worden, zodat de productie naast eigen gebruik ook voor export zal zijn. “Voor een aantal projecten gaan wij kennis en kunde van buiten moeten halen,” geeft Sewdien aan. Hij is naar Nederland geweest om te kijken wat er aan technologie is om de gestelde doelen te halen. Sewdien heeft naast minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, met vertegenwoordigers van verschillende organisaties en instituten gesproken en afspraken gemaakt.

Sewdien deelt mee dat hij waarschijnlijk een investeerder heeft gevonden voor bacovenbedrijf FAI in het FEF, een fonds dat Nederlandse ondernemers helpt investeren in de agrarische sector in opkomende of ontwikkelingslanden. De bewindsman zegt dat hij heel wat vragen heeft beantwoord over FAI. Hij wacht nu op een voorstel van FEF.

De LVV-minister heeft verder aangekondigd dat er een samenwerking komt tussen Wageningen University & Research (WUR) en Adron (Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie) om onder andere de rijstkwaliteit te verbeteren. Hij heeft de WUR ook gevraagd om te helpen bij het verwerken van groente en fruit. Ook met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit komt er samenwerking met de Surinaamse boeren. Er is aan Nederland ook hulp gevraagd bij het produceren van ruw voer voor herkauwers en de ontwikkeling van reststromen; het gebruiken van afval of restanten uit de visserij- of rijstsector om krachtvoer te produceren.

De relatie met Waternet uit Amsterdam, zal ook verbreed worden, geeft Sewdien aan. De organisatie helpt al met een drinkwaterproject in Commewijne. Waternet is tot 2017 actief geweest in Nickerie via het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijn Project. Er zal getracht worden deze samenwerking weer op te pakken. Sewdien heeft ook naar manieren gezocht om in de regentijd productie te garanderen. Met Nederland, die ook last heeft gehad van de extreme regenval, zal manieren gezocht worden om aan ‘bedekte teelt’ of planten in kassen, te gaan doen. Hierbij zal gebruik gemaakt worden van data over het klimaat.

Advertenties