Delta-variant tiert welig in Azië
31 Jul 2021, 12:49
foto
Mensen wachten ​​in de rij bij het Centraal Vaccinatiecentrum terwijl Thailand begint met het aanbieden van eerste doses van het AstraZeneca-vaccin aan risicogroepen tijdens de uitbraak van het coronavirus in Bangkok, Thailand. (Foto: Reuters)


De Olympische gaststad Tokyo, evenals Thailand en Maleisië, hebben zaterdag een recordaantal Covid-19-infecties gemeld, voornamelijk veroorzaakt door de zeer overdraagbare Delta-variant van de ziekte. De infecties namen ook toe in Sydney, waar de politie het centrale zakendistrict afsloot om een ​​protest te voorkomen tegen een strikte afsluiting die tot eind augustus zal duren.

De politie sloot treinstations, verbood taxi's om passagiers uit het centrum af te zetten en zette 1.000 agenten in om controleposten op te zetten en groepen uiteen te drijven. De regering van New South Wales meldde 210 nieuwe infecties in Sydney en de omliggende gebieden als gevolg van de uitbraak van de Delta-variant.

De grootstedelijke regering van Tokio maakte de afgelopen 24 uur een recordaantal van 4.058 besmettingen bekend, voor het eerst meer dan 4.000. De organisatoren van de Olympische Spelen meldden 21 nieuwe Covid-19-gevallen met betrekking tot de Spelen, waarmee het totaal sinds 1 juli op 241 komt.
Het record komt een dag nadat Japan de noodtoestand voor Tokio verlengde tot eind augustus, waardoor het werd uitgebreid tot drie prefecturen in de buurt van Tokio en de westelijke prefectuur Osaka in het licht van de recente piek in infecties.

De organisatoren van de Olympische Spelen zeiden zaterdag dat ze de accreditatie hadden ingetrokken van een persoon of personen die verband houden met de Spelen voor het verlaten van het atletendorp voor sightseeing, een schending van de maatregelen die zijn opgelegd om de Olympische Spelen veilig te houden tijdens de pandemie.

De organisatoren hebben niet bekendgemaakt van hoeveel mensen hun accreditatie is ingetrokken, of de betrokken persoon of personen atleten waren of wanneer de overtreding plaatsvond.

Maleisië, een van de hotspots van de ziekte, meldde zaterdag 17.786 gevallen van coronavirus, een recordaantal besmettingen. Meer dan 100 mensen verzamelden zich in het centrum van de hoofdstad Kuala Lumpur, uitten hun ongenoegen over de manier waarop de regering de pandemie aanpakt en riepen premier Muhyiddin Yassin op om af te treden.

Demonstranten droegen zwarte vlaggen en hielden borden omhoog met de tekst "Kerajaan Gagal" (mislukte regering) - een hashtag die al maanden populair is op sociale media.

Thailand meldde een dagelijks record van 18.912 nieuwe coronavirusinfecties, waarmee het totale aantal gevallen van het land op 597.287 komt. Het land meldde ook 178 nieuwe sterfgevallen, ook een dagelijks record, waarmee het totale aantal dodelijke slachtoffers op 4.857 komt.

De regering zei dat de Delta-variant verantwoordelijk was voor meer dan 60% van de gevallen in het land en 80% van de gevallen in Bangkok.

De Delta-variant is niet per se dodelijker dan andere varianten, maar veel meer overdraagbaar, vertelde Supakit Sirilak, de directeur-generaal van de afdeling Medische Wetenschappen, aan Reuters.

China vecht ook tegen een uitbraak van de Delta-variant in de oostelijke stad Nanjing, die komt door luchthavenschoonmakers die aan een vlucht vanuit Rusland werkten.

Het aantal Covid-19-besmettingen is de afgelopen vier weken in de meeste regio's van de wereld met 80% toegenomen, zei WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus vrijdag. "Moeilijk gewonnen winsten komen in gevaar of gaan verloren, en de gezondheidsstelsels in veel landen worden overweldigd", vertelde Tedros op een persconferentie.

De Amerikaanse Centers for Disease Control zeiden dat de variant, voor het eerst ontdekt in India en nu dominant over de hele wereld, net zo besmettelijk is als waterpokken en veel besmettelijker dan verkoudheid of griep. Het kan zelfs door gevaccineerde mensen worden overgedragen en kan een ernstiger ziekte veroorzaken dan eerdere coronavirusstammen.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April