5 oktober: Internationale dag van de leerkracht
05 Oct 2020, 05:36
foto
Nieuwe Christelijke School op 2 oktober. Op basis van de Covid-regels is de afstand in de lokalen aangepast. (Foto: Marcellino Nerkust)


Fols: Ondanks Covid-19 en de financiële en maatschappelijke druk; met vooruit gerichte blikken, zelfvertrouwen en respect voor elkaar het schooljaar tegemoet.

Ofschoon het jaar 2020 voor iedereen tot nu toe een moeilijk jaar is, legt de Fols de focus op de 'Internationale dag van de Leerkracht' op de leerkrachten in het Surinaamse onderwijs. 

Vanaf maart 2019 hebben leerkrachten en leerlingen te maken met een veranderende wereld. De verandering heeft het onderwijslandschap niet ongeroerd gelaten. Duizenden Surinaamse scholieren hebben gedurende 6 maanden en wel vanaf sinds 16 maart 2020 de schoolbel voor de aanvang, de pauze en het einde van de school niet gehoord. Leerkrachten werden geplaatst voor een uitdaging – als je het mij vraagt is het meer een verrassing die op hen is afgekomen- om hun pupillen gedurende de hierboven genoemde maanden bezig te houden via de ICT- mogelijkheden waarover ze beschikten; daargelaten dat sommige leerkrachten en leerlingen helemaal niet beschikten –sommigen nog steeds niet- over ICT-mogelijkheden.

Veel leerkrachten wilden wel, maar op stel en sprong kon je onmogelijk deugdelijk apparatuur aanschaffen, zonder het huishoudbudget uit haar evenwicht te halen. Het is sommigen gelukt, maar wie het niet is gelukt, mag je niet kwalijk nemen. Het Surinaamse onderwijs heeft nu meer dan ooit het leiderschap van leerkrachten en leraren nodig. Leiderschap over de school en in het klaslokaal bij het 'nieuwe normaal'. Meer dan ooit zal een beroep worden gedaan op de creativiteit van de leerkracht om de coviod-19 protocollen te volgen om besmetting op school te voorkomen en tegelijkertijd de leerlingen te begeleiden door het nieuwe schooljaar 2020-2021. 

Onderwijs is het voornaamste hulpmiddel dat economisch en sociaal gemarginaliseerde kinderen in staat stelt om zichzelf uit de armoede te halen en de middelen te verwerven om ten volle deel te nemen aan het leven van hun gemeenschap. 
Meer en meer wordt onderwijs erkend als een van de beste investeringen die een overheid kan doen. Het belang van onderwijs ligt niet alleen op het praktische vlak. Een goed opgeleide, verlichte en actieve geest, in staat vrij en op vele gebieden rond te dwalen, is een van de vreugden en beloningen van het menselijk bestaan."

Maar als een donkere wolk boven het hoofd van de leerkrachten, is het een realiteit dat de regering een aanpassingsprogramma zal moeten uitvoeren. In het overleg van 18 augustus 2020 dat het Fols-presidium had met een regeringsdelegatie, waarbij aanwezig waren de minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business & Ontwikkelingssamenwerking, -die het gesprek leidde- geflankeerd door zijn collega's van Financiën & Planning, Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken en Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, is dat ook gezegd. 

Deze bevestiging brengt ons terug naar het Structureel Aanpassingsprogramma dat in 1992 werd uitgevoerd onder de naam 'Een programma voor herstel, groei en aanpassing van de Surinaamse economie'. In dit document werd het programma van de op korte termijn te treffen maatregelen in vier hoofdonderdelen onderscheiden: 
• Overheidsbegroting;
• Monetair beleid;
• Productieverhoging en investeringsbevordering;
• Sociaal beleid;

Wat verder was opgenomen is dat er binnen het kader van het structureel aanpassingsprogramma, SAP, groepen gecompenseerd zouden worden om de negatieve gevolgen van deze maatregelen goeddeels op te vangen: 
1. Verhoging van de uitkering krachtens de Algemene Oudedagsvoorziening (AOV);
2. Verhoging van de uitkering krachtens de Algemene Kinderbijslagregeling (AKB);
3. Verhoging van de Financiële bijstand aan behoeftigen;
4. Aanpassing van de pensioenuitkering en onderstanden aan gewezen landsdienaren;
5. Aanpassing van de salarissen van de landsdienaren;
6. Verhoging van de belastingvrije som.

Op 'Internationale dag van de Leerkracht' aanschouwen de leerkrachten dat ze na 28 jaar weer door een aanpassingsprogramma zullen moeten gaan. De Fols roept de leerkrachten op om desondanks hun situatie met opgeheven hoofd hun taak naar behoren uit te voeren.

De Fols roept ook de regering op, om gelet op het feit dat wij o.a. via de media hebben vernomen dat de ambtenaren een 50% verhoging krijgen op hun salaris vanwege hun nieuwe loonreeks, dat ook de leerkrachten als beroepsgroep in aanmerking komen voor een financiële versterking ter overbrugging van de crisisperiode waarvan we niet weten hoelang die zal duren.

Namens het Fols-presidium,
Marcellino Nerkust
Fols-president
Advertenties