Bouva: Aangekondigde maatregelen te zwaar voor één jaar
30 Sep 2020, 05:41
foto
Assembleelid Melvin Bouva


De door president Chan Santokhi aangekondigde maatregelen in de jaarrede vindt Assembleelid Melvin Bouva (NDP) veel te zwaar voor de samenleving voor één dienstjaar. Ook worden de kwetsbare groepen volstrekt onvoldoende opgevangen, volgens de politicus. Van de ruim SRD 21 miljard aan uitgaven wordt slechts ongeveer 700 miljoen gereserveerd voor sociale bijstand. Dat is nog niet eens 5% van wat de regering plant uit te geven, rekent Bouva uit. 

Op basis van de unificatie van de wisselkoers zou de sociale bijstand minstens het dubbele moeten zijn, uitgaande van AOV tussen de SRD 1000 en SRD 1500 per maand. Met de zware maatregelen wordt het veelvuldige hiervan uit de samenleving onttrokken. Alleen bij de EBS wil de regering in een jaar 75% van de subsidie afbouwen en verhalen op de gebruikers. Dat komt op basis van de huidige subsidie neer op ruim  SRD 750 miljoen. Dit zal volgens Bouva ondraaglijk zijn voor de huishoudens en bedrijven. Om die reden heeft regering-Bouterse ook, na aandringen van het IMF, hiervan afgezien. Daarnaast zijn de subsidie van brandstof en bus en boottransport volledig afgeschaft, terwijl de governmenttake is verhoogd. Ook op de studie financiering en toelage is er geen zicht. 

De zware maatregelen worden genomen in een Covid-crisis periode die al een extra druk legt op de samenleving. "Doorvoeren in deze vorm is asociaal naar de samenleving toe. De regering doet er goed aan deze plannen te heroverwegen en in een totaal pakket gefaseerd over een paar jaar uit te voeren. In goede combinatie met een sociaal pakket dat toereikend is voor specifieke groepen en het bedrijfsleven in het bijzonder de middelgrote en kleine bedrijven.  De regering zal zich als zodanig meer moeten richten op de draagkracht van de samenleving dan enkel op haar ambitieuze plannen en loze beloften. Er zijn genoeg andere manieren om buiten de gemiddelde burger om aan middelen te komen. Zo zal zij zelfs ook meer moeten bezuinigen. Ruim SRD 17 miljard aan projecten en programma's uitvoeren is onmogelijk in deze tijd. Hierin zal moeten worden gesneden om het begrotingstekort terug te brengen en zo ook de last voor het volk," stelt Bouva. 

De jaarrede ademt verder een geest uit van een aantal maatregelen dat de president wil treffen voor meer inkomsten om zo de economie weer in balans te brengen. De plannen van de  regering om met name te investeren in de productie, export en toerisme verdienen de ondersteuning van de politicus. "Als een van de dragers van de Toerismewet en plan die reeds in concept klaarliggen, zullen we in de komende periode verder hieraan moeten werken. Ook de verdere stimulering van de landbouwsector en MKB door onder andere het ondernemingsfonds. Hier zullen we naast de centrale mijnbouwsector voornamelijk de middelen vandaan halen," zegt het Assembleelid. 

Zoals gebruikelijk was de jaarrede voor Bouva een opsomming van wenselijkheden van de regering en in vele opzichten een kopie van de afgelopen jaarrede. "In dit geval een weergave van een aantal zinnige voornemens maar vooral ook onnodige onzinnige verwijten en beschuldigingen. Op een plechtig moment van een jaarrede is het niet voorgekomen dat het staatshoofd zo een uitdrukkelijke verdeeldheid brengt tussen medestanders en 'opponenten' zoals hij in zijn laatste paragraaf heeft gedaan. Een jaarrede moet de samenleving uitnodigen om samen te werken, ongeacht hun afkomst of positie. Helaas slaat de president met de constante verwijten de plank mis," concludeert Bouva. 
Advertenties