Verkiezingen Hong Kong: Pro-democratische groep boekt grote winst
24 Nov 2019, 21:22
foto
Districtraadskandidaat Kelvin lam viert samen met zijn aanhangers zijn overwinning bij de districtraadsverkiezingen in Hong Kong. (Foto: Reuters)


De oppositionele pro-democratie beweging in Hong Kong heeft een sterke winst geboekt bij de districtsverkiezingen van het Chinese grondgebied, zeggen lokale media. Het heeft 171 van de eerste 202 zetels gewonnen, meldt de krant South China Morning Post. Het lukte pro-Beijing kandidaten 17 zetels te vergaren.

Kiezers hebben in recordaantallen hun stem uitgebracht. Meer dan 2,9 miljoen mensen stemden, een opkomst van meer dan 71%. Bij de vorige soortgelijke stemming brachten 1,47 miljoen mensen hun stem uit.

De verkiezingen worden gezien als een test van steun voor de omstreden Chief Executive Carrie Lam. Pro-democratie protestgroepen willen dat de stemming na vijf maanden van onrust en anti-regeringsprotesten een boodschap naar de Chinese regering stuurt. Pro-Beijing kandidaten hadden kiezers opgeroepen om hen te steunen in plaats van hun frustratie te uiten over de onrust die de afgelopen maanden werd veroorzaakt door voortdurende botsingen tussen demonstranten en politie.

Een record van 4,1 miljoen mensen had zich aangemeld om te stemmen, of meer dan de helft van de bevolking van 7,4 miljoen. De districtsraden van Hong Kong hebben traditioneel enige invloed op de keuze van de president van de stad. Bij het uitbrengen van haar stem, beloofde mevrouw Lam om "intensiever" te luisteren naar de standpunten van districtsraden.

Er waren enkele opmerkelijke namen bij de verkiezingen, onder wie pro-Beijing wetgever Junius Ho, één van de meest controversiële politici in de stad, die naar verluidt een schokkende nederlaag heeft geleden. Hij werd eerder deze maand neergestoken door een man die zich voordeed als aanhanger. De wetgever heeft herhaaldelijk openlijk zijn steun uitgesproken voor de politie van Hong Kong. Hij werd in juli gefilmd, terwijl hij de handen schudde met een groep mannen - die ervan verdacht worden triade gangsters te zijn - die later pro-democratie demonstranten aanvielen.

Jimmy Sham, een politieke activist die recentelijk bekend is geworden als leider van het Civil Human Rights Front - een campagnegroep die verantwoordelijk is voor het organiseren van enkele massa protestmarsen - zou een zetel hebben gewonnen bij zijn eerste kandidaatstelling. Sham is ook twee keer aangevallen, één keer blijkbaar met hamers. Foto's toonden hem bedekt onder bloed liggend op straat. Sham, die op krukken stond, vertelde zondag aan persbureau Reuters dat de verkiezingen "bijzonder waren, omdat het een formele confrontatie is tussen pro-gevestigde en pro-democratiepartijen".

Pro-democratie activist Joshua Wong werd uitgesloten van deelname aan de verkiezingen, een beweging die hij "politieke screening" noemde, maar de kandidaat voor democratie die hem verving zou hebben gewonnen. In een tweet zei Wong dat de "historische" resultaten aantoonden dat de publieke opinie zich niet tegen de pro-democratiebeweging had gekeerd.

Reagerend op haar gemelde nederlaag, suggereerde pro-Beijing wetgever Alice Mak dat de administratie van Lam gedeeltelijk de schuldige was. "In de verkiezingscampagne zijn pro-overheidskandidaten oneerlijk behandeld. Dit is een zeer belangrijke reden", zei ze.

Meer dan 1.000 kandidaten streden voor 452 districtraadszetels die voor het eerst allemaal werden betwist. Nog eens 27 zetels worden toegewezen aan vertegenwoordigers van plattelandsdistricten. Pro-Beijing partijen hadden de meerderheid van deze zetels vóór de verkiezingen.

De politie werd gezien bij sommige stembureaus en op straat, maar correspondenten zeiden dat ze zich onopvallend hielden. "Tegenover de extreem uitdagende situatie, ben ik blij te kunnen zeggen ... we hebben een relatief rustige en vredige omgeving voor [de] verkiezingen vandaag," zei Lam na het stemmen.

Belangrijke verkiezingen
Districtsraden zelf hebben zeer weinig feitelijke macht, dus deze verkiezingen vinden meestal plaats op een zeer lokaal niveau. Maar deze verkiezing is anders. Het zijn de eerste verkiezingen sinds anti-regeringsprotesten in juni begonnen, dus ze zullen als lakmoesproef fungeren en weerspiegelen hoeveel steun er is voor de huidige regering.

"Mensen in Hong Kong beginnen deze verkiezingen te zien als een extra manier om hun mening over de staat Hong Kong in het algemeen en de regering van Carrie Lam te verwoorden en uit te drukken," vertelde Kenneth Chan, universitair hoofddocent aan de Baptist University in Hong Kong, aan Reuters.

Dan is er de kwestie van de chief executive van Hong Kong. Onder het kiesstelsel van Hong Kong zullen 117 van de districtsraadsleden ook zitting hebben in het 1.200 leden tellende comité dat stemt voor de president. Dus een pro-democratie districtswinst kan zich uiteindelijk vertalen in een groter aandeel, en zeg maar wie de volgende leider van de stad wordt.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April