Brazilië: Schoonmaak olie vervuilde stranden
20 Oct 2019, 16:37
foto
Een man helpt bij het opruimen van een ​​olievlek op het strand van Muro Alto in Tamandaré, Pernambuco, Brazilië.(Foto: Reuters)


Duizenden mensen hebben deelgenomen aan een enorme schoonmaakoperatie om olie en teer te verwijderen van stranden langs de noordoostkust van Brazilië. Vrijwilligers, evenals ambtenaren, gebruikten kruiwagens, schoppen en plastic handschoenen om de dikke teer uit het zand en water te verwijderen.

De bron van de lekkage, die voor het eerst werd ontdekt op 2 september, blijft een mysterie. Experts zeggen dat dit de ergste ramp kan zijn voor de koraalriffen in de regio. De olie heeft de natuur en populaire stranden aangetast, waaronder Praia do Futuro in Ceará, Maragogi in Alagoas en Itacaré en Ilhéus in Bahia.

Minstens 15 zeeschildpadden, twee zeevogels en één vis zijn dood aangetroffen, zei het milieuagentschap Ibama. Het was niet duidelijk of het volume olie toenam of afnam en hoe lang het probleem, dat 187 plaatsen in negen staten heeft getroffen, zal duren.

Op donderdag zei Ibama-president Eduardo Bim dat tests hadden aangetoond dat de ruwe olie in Venezuela werd geproduceerd, maar dat ambtenaren het schip dat verantwoordelijk was voor het lek niet konden identificeren. Dit betekende niet dat Venezuela verantwoordelijk was voor het lek, voegde hij eraan toe en beschreef de zaak als "ongekend". Venezuela heeft echter de verantwoordelijkheid voor de olie afgewezen.

Het incident is uitdagender dan een typische olievlek omdat de dichte ruwe olie niet aan de oppervlakte drijft en alleen verschijnt wanneer het aan de wal spoelt, vertelde Bim aan persbureau Reuters. Drijvende barrières die meestal worden gebruikt om te voorkomen dat olie aan land spoelt, hebben bijvoorbeeld weinig effect, dus het werk is gericht op het opruimen van de ruwe olie als het aan de kust komt.

In de deelstaat Pernambuco werd alleen al op zaterdag 30 ton olie van het strand verwijderd. Ondertussen hebben federale officieren van justitie de federale regering ervan beschuldigd geen actie te hebben georganiseerd, zeggend dat de lekkage milieuschade heeft veroorzaakt in een gebied van 2.100 km.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April