Brexit: EU en VK bereiken akkoord, maar DUP oneens
17 Oct 2019, 10:28
foto
Een passagiersbus passeert een pro-Brexit demonstratie in Westminster, London, Verenigd Koninkrijk. (Foto: Reuters)


Er is een Brexit-deal gesloten tussen Britse en EU-onderhandelingsteams vóór een bijeenkomst van Europese leiders in Brussel. Premier Boris Johnson tweette: "We hebben een geweldige nieuwe deal die de controle terugneemt." De twee partijen hebben gewerkt aan de juridische tekst van een deal, maar het moet nog steeds worden goedgekeurd door zowel het Verenigd Koninkrijk als de Europese parlementen. De Noord Ierse Nationalistische partij (DUP) heeft al laten weten dat het niet zal instemmen met het akkoord.

De leider van de Labour Party, Jeremy Corbyn, zei dat de deal "nog erger" klonk dan waarover de voorganger van de premier, Theresa May, had onderhandeld en door parlementsleden moest "worden afgewezen". Maar Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, zei dat het een "eerlijke en evenwichtige overeenkomst" was. Zowel hij als Johnson hebben er bij hun respectieve parlementen op aangedrongen de deal te steunen.

Naar verluidt zal Johnson de EU-leiders later vragen  verzoeken om verlenging van de Brexit-deadline van 31 oktober af te wijzen. Kamerleden hebben in september een wet aangenomen die vereist dat de premier op 19 oktober een verlenging aanvraagt ​​als het parlement geen akkoord heeft bereikt of het vertrek op die datum niet heeft gesteund.

Kamerleden zullen later stemmen over de vraag of ze een extra vergadering in het Lagerhuis (House of Commons) op zaterdag houden om de volgende stappen te bespreken. Minister van het kabinet, Michael Gove, zei dat als de vergadering werd goedgekeurd, de regering over de deal zou stemmen. Hij zei dat hij "geen nederlaag overwoog", maar als het plan niet de steun van parlementsleden kreeg, ging het alternatief zonder een deal.

Het akkoord
De voorstellen van Johnson voor een nieuwe Brexit-deal hingen af ​​van het wegwerken van de controversiële backstop - de oplossing die tussen Theresa May en de EU is onderhandeld om problemen rond de Ierse grens op te lossen nadat het VK is vertrokken. Door het te verwijderen, hoopte hij de steun van de voorstanders van Brexit in zijn eigen partij en de DUP te verkrijgen. De DUP zou de sleutel kunnen zijn om het akkoord succesvol in het Lagerhuis te krijgen.

De belangrijkste onderhandelaar van de EU, Michel Barnier, zei dat de nieuwe deal op vier hoofdelementen berust, namelijk:
- Noord-Ierland blijft zich houden aan een aantal EU-regels rond goederen;
- Noord-Ierland blijft in de Britse douane-unie en kan zo ook deelnemen aan toekomstige Britse handelsovereenkomsten. Maar Noord-Ierland blijft "een toegangspunt" tot de interne markt van de EU;
- Er komt een speciale regeling voor btw-regels;
- Vertegenwoordigers van Noord-Ierland zullen  na vier jaar kunnen beslissen of zij de unieregels in Noord-Ierland blijven toepassen of niet.

Barnier vertelde op een persconferentie in Brussel dat het laatste punt - stemmen mogelijk maken in de Noord-Ierse vergadering - "een hoeksteen van onze nieuw overeengekomen aanpak" was. Het besluit zou gebaseerd zijn op een eenvoudige meerderheid, in plaats van een meerderheid van zowel unionisten als nationalisten te vereisen om de regels te ondersteunen zodat ze kunnen slagen.

Een ander belangrijk onderdeel van de deal was dat Noord-Ierland deel zou uitmaken van een douane-unie in het Verenigd Koninkrijk - "met andere woorden, Noord-Ierland zal de Europese douane-unie verlaten en deel uitmaken van nieuwe handelsovereenkomsten gedaan over de hele wereld ". Maar deze stap creëert een "de facto grens langs de Ierse Zee voor douane en goederen", en die op zijn beurt zal worden gezien als "een handelsbelemmering" in het VK, vooral door de DUP.

De DUP heeft sinds de verkiezingen van 2017 een overeenkomst gesloten met de conservatieve partij, die de regering in het verleden een werkende meerderheid gaf. Maar Johnson nu worden geconfronteerd met een zware strijd om zijn deal via het parlement te krijgen.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April