Hong Kong: Jaarrede leider Lam onderbroken
16 Oct 2019, 10:35
foto
Hong Kong-leider Carrie Lam wordt bij aankomst voor haar jaarrede uitgejouwd door de wetgevers in het parlement in Hong Kong, China. (Foto's: Reuters)


Carrie Lam, de leider van Hong Kong, moest woensdag haar beleidstoespraak in het parlement verlaten door schreeuwende wetgevers. Later deed ze geen directe handreiking naar demonstranten. In plaats daarvan hoopt ze de toorn van de betogers te verlichten door sociale woningen te bouwen.

Lam was genoodzaakt haar jaarlijkse toespraak via een videolink uit te zenden na de rumoerige scènes tijdens de parlementsvergadering. Ze hoopte het vertrouwen in haar administratie te herstellen en de onvrede aan te pakken na vier maanden van vaak gewelddadige anti-regeringsprotesten.

Ze moest haar aanvankelijke pogingen om de rede te voeren, stopzetten nadat de pro-democratie wetgevers riepen om “vijf eisen, niet één minder”. De wetgevers projecteerden de oproepen van de demonstranten op de achtergrond waar ze stond om haar jaarrede te geven. De eisen van de demonstranten zijn onder meer algemeen kiesrecht en een onafhankelijk onderzoek naar wat volgens hen buitensporig geweld door de politie is geweest bij het omgaan met demonstraties.

In haar beleidsverklaring verontschuldigde Lam zich niet voor de reactie van haar regering op de protesten. Ze heeft noodwetten uit de koloniale tijdperk uit de kast gehaald, terwijl de oproerpolitie duizenden traangasbommen en honderden rubberen kogels afschiet op activisten die met bakstenen en brandbommen gooien.

"Alle daden die de onafhankelijkheid van Hong Kong bepleiten en de soevereiniteit, veiligheid en ontwikkelingsbelangen van het land bedreigen, worden niet getolereerd," zei ze. "Ondanks de stormachtige tijden en overweldigende moeilijkheden die Hong Kong ondervindt, geloof ik dat we, zolang we ons nauwkeurig houden aan het principe van" één land, twee systemen ", uit de impasse kunnen komen."

De demonstranten zijn boos op wat zij zien als de strakker wordende greep van Beijing op Hong Kong. Beijing had bij de overdracht van Hong Kong in 1997 door Groot-Brittannië beloofd dat het gebiedsdeel gedurende 50 jaar gegarandeerd zou zijn van vrijheden volgens de formule “één land, twee systemen.” Beijing verwerpt de aanklacht en beschuldigt westerse landen, met name de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, van problemen. De onrust vormt de grootste maatschappelijke uitdaging voor de Chinese president Xi Jinping sinds hij in 2012 aan de macht kwam. Hij waarschuwde dat elke poging om China te verdelen zou worden verpletterd.

Lam vertelde later op een persconferentie dat ze “gesloten” -vergaderingen had gehouden met sommige leden van de protestbeweging en dat ze meerdere sessies zou houden om de politieke situatie aan te pakken als de onrust eindigde.

Oproep tot aftreden
Pro-democratie wetgever Tanya Chan zei dat Lam moet aftreden, omdat zij de vijf kerneisen van de demonstranten niet heeft beantwoord. “Haar beide handen zijn doorweekt met bloed. We hopen dat Carrie Lam zich terugtrekt en stopt," zei een emotionele Chan op een persconferentie. Lam heeft oproepen om af te treden afgewezen.

In haar persconferentie verwierp de door Beijing gesteunde Lam twee van de vijf eisen van de demonstranten - amnestie voor degenen die zijn aangeklaagd en algemeen kiesrecht - . Ze zei dat de eerste illegaal was en de tweede buiten de macht van de president.

Zelfs de pro-Beijing Democratic Alliance-partij was niet tevreden met de speech van Lam en zei dat het concrete maatregelen ontbrak om Hong Kong weer normaal te maken. "Het is een conservatieve, uitstellende blauwdruk met weinig nieuwe ideeën. Afgezien van het oproepen van mensen om zich te houden aan de kernwaarden van Hong Kong, kunnen we geen concrete maatregelen zien," zei partijvoorzitter Starry Lee.

De onrust in Hong Kong werd aangewakkerd door een uitleveringswet van China, waarbinnen ingezetenen naar de door de communistische partij gecontroleerde rechtbanken voor het gerecht zouden worden gestuurd. Lam heeft gezegd dat het wetsvoorstel is ingetrokken, maar de schorsing van de wetgevende macht op dinsdag betekende dat het niet formeel kon worden ingetrokken.

Autoriteiten hebben meer dan 2.300 mensen gearresteerd sinds juni toen de onrust groeide, tientallen tieners, sommigen zo jong als 12 en de oudste 83. Twee mensen zijn neergeschoten en duizenden anderen zijn gewond tijdens de maandenlange protesten.

Een Noorse wetgever, Guri Melby, tweette dat ze het Hongkongse volk had genomineerd voor de 2020 Nobelprijs voor de vrede voor hun standpunt voor vrijheid van meningsuiting en democratie.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April