'She Loves Tech' stimuleert vrouwen in de techniek
15 Sep 2019, 12:37
foto
Datawetenschapper en ondernemer Jayantika Soni toont het AI- Resync Technologies systeem tijdens de ‘She Loves Tech’ wedstrijd in Beijing. (Foto: ST Danson Cheong)


Nanomachines die kankermedicijnen kunnen leveren en kunstmatige intelligentie oplossingen die restaurants helpen hun menu's aan te passen om de verkoop te verhogen, dit waren enkele van de ideeën van vrouwelijke ondernemers tijdens een starters competitie zaterdag in Beijing. Opgericht door een trio vrouwen, van wie twee uit Singapore en de derde van de Filipijnen, heet de wereldwijde op vrouwen gerichte starters competitie “She Loves Tech”.

Virginia Tan, één van de Singaporese mede-oprichters van She Loves Tech, zei dat ze het samen met haar landgenote Leanne Robers en Filipina Rhea See heeft opgericht om een platform te bieden voor vrouwelijke ondernemers. Het doel, zei ze, was om van een competitie voor startups te evolueren in een platform voor onderwijs en gerichte ondernemers trainingen voor vrouwelijke entrepreneurs te houden.

Eatlab, de startup van datawetenschapper Chanikarn Wongviriyawong, gebruikt kunstmatige intelligentie om gegevens van de point of sale (pos) machine en camerabeelden van een restaurant te bestuderen om erachter te komen wat de smaken van de klanten zijn en hoeveel voorraad ze moeten bewaren. "We vertellen restaurants dat we gegevens kunnen gebruiken die ze al bezitten en dat moeten toevoegen aan hun bedrijfsvoering," zei Dr Wongviriyawong (38), Chief Executive van Eatlab.

Ze zei dat Eatlab een restaurant in Thailand heeft geholpen zijn omzet in vijf maanden te verdrievoudigen door de inventaris te stroomlijnen en wijzigingen aan te brengen in het menu. De technologie zal worden toegepast in restaurants in Marina Bay Sands in Singapore.

Een ander bedrijf, Resync Technologies uit Singapore, heeft een door kunstmatige intelligentie geleide oplossing voor energiebeheer, die de energie-efficiëntie zou vergroten en gebouwen uitgerust met zonnepanelen in staat zou stellen om energie tussen hen over te dragen, zei Dr. Jayantika Soni, de top technologie specialist.

Beide vrouwen behoorden tot de 15 finalisten die een panel van investeerders en marktdeskundigen van hun ideeën en producten probeerden te overtuigen, in een poging een prijs van USD 15.000 te winnen. In zijn vierde jaar nu trok de competitie meer dan 1.000 aanvragen uit 20 landen en regio's.

Tan, een 35-jarige venture capitalist, legde uit dat de waarde van vrouwelijke ondernemers is, dat vrouwen de problemen die hen aangaan begrijpen en niet alleen voor zichzelf oplossingen zoeken, maar ook voor hun huishoudens waardoor ze "nieuwe consumptiepatronen" aansturen. Toch bleven ze ondervertegenwoordigd onder technologieondernemers, wat Tan wijdt aan een gebrek aan ervaring. "Vaak bouwen vrouwen het eerste bedrijf op vanuit een vaste baan," zei Tan. Anderzijds zouden mannelijke ondernemers prominente technische posities hebben kunnen vervuld, wat hen zou helpen bij het verkrijgen van financiering.

Gendergelijkheid was ook een groot probleem in sommige ontwikkelingslanden zoals India. In haar jeugd werd haar verteld dat meisjes niet goed waren in wiskunde en geen ingenieurs konden zijn, legde Soni uit. "We hebben absoluut meer van dit soort platforms nodig om vrouwen te verheffen, er waren altijd mensen in mijn leven die zeiden dat ik hier niet goed in was," zei ze.

Gelukkig voor Soni heeft ze die woorden niet ter harte genomen. De 29-jarige rondde haar doctoraal studie af en promoveerde vervolgens op het thema ‘Power and Energy’ aan de National University of Singapore. "Ik ontwerp nu algoritmen om de energieverdeling te verbeteren," zegt ze trots.
Advertenties