Nieuwe Strong Man 'Izri Don' blij, maar niet tevreden
13 Sep, 12:37
foto
Strongman Donavan 'Izri Don' Dongo is blij, maar wilde niet dat het zo aan toe moest gaan. (Foto's: Rene Gompers)


De Strongest Man van 2019, Donovan ‘Izri Don’ Dongo ontvangt eindelijk de beker. “Sowieso ben ik blij maar ik wilde niet dat het er zo aan toe moest gaan. Maar ja, het kon niet anders.” Donderdagavond zijn in de Multi Box Gym de prijzen opnieuw overhandigd aan Dongo en de nummer twee Wilson Balansi.  De kampioen van vorig jaar, Kenvin ‘Kenny’ Forster kon niet aanwezig zijn om zijn prijs af te halen. Hij eindigde deze keer op de derde plaats.

Dongo merkt op dat er met de competitie zelf niets mis was. Alleen bij de telling is het fout afgelopen. “Maar deze sport moet er zijn,” benadrukt hij. “Er is heel veel aanwas van nieuw talent. Op dit moment ontbreken er wel specialistische trainingen, coaches en scholen om de talenten te begeleiden. Heel veel wordt zelf aangeleerd via youtube bijvoorbeeld. Maar het is een sport die zeker moet doorgaan.” Hij drukt de sporters op het hart om ook te werken aan hun karakter. “Dat is heel bepalend hoe om te gaan met situaties als deze, maar ook bij het aangaan van grotere uitdagingen.” 

Dwight Jubithana en Rafael ‘Steel’ Quartier, die zondag per abuis tot de top 3 van Sterkste Mannen behoorden, waren ook aanwezig bij de ceremonie. Joshua Dendoe was voor enkele uren de Strongest Man van 2019. De toenmalige winnaars en andere deelnemers waren zondag al verbaasd over de eerste uitslag. “Ik heb mijn prijzen niet eens ontpakt,” deelt Jubithana mee. “Ik dacht al dat er iets niet klopte. We waren er ons van bewust dat anderen veel beter dan ons hadden gepresteerd. We konden het niet verklaren. Ik heb dus gewacht. Ik heb me daarom niet zo druk gemaakt. En warempel was iets misgegaan bij de telling.”

Jubithana is een veelzijdige jongeman. De krachtpatser is winnaar van de laatste Hakkenrace (sprinten op naaldhakken), is deelnemer geweest van de Hackathon (een 24 uur wedstrijd voor computerprogrammeurs), is ICT deskundige en heeft nu Strong Man aan zijn CV toegevoegd. De volgende uitdaging is Powerlifting, een andere wedstrijd van de SPSF voor krachtpatsers. Jubithana kondigt aan dat hij volgend jaar weer van de partij is bij de Strong Man. “Dit keer eindig ik wel officieel in de top drie,” deelt hij grijnzend mee.

SPSF voorzitter Werner Soekian deelt mee dat het jaarplan voor volgend jaar al wordt uitgezet. Hij merkt op dat krachtsporten, in het bijzonder Powerlifting (gewichtheffen) steeds populairder wordt. Niet alleen bij mannen, ook vrouwen zitten in de behoorlijke aanwas van nieuwe talenten. Voor de vrouwen is er een verrassing volgend jaar kondigt hij aan. De nieuwe Strongman 'Izri Don' gaat zich ook klaarmaken voor zijn volgende uitdaging. Over enkele weken vertrekken hij en zijn broer Leandro Dongo naar America om Suriname te vertegenwoordigen bij de World Wrestling Entertainment (WWE).

Rene Gompers