Britse Johnson: Verkiezing in oktober bij blokkade ‘No Deal’
03 Sep 2019, 08:39
foto
De Britse premier Boris Johnson spreekt met de media buiten Downing Street 10. (Foto: AP)


De Britse premier Boris Johnson heeft erop aangedrongen dat hij geen algemene verkiezingen wil, omdat hij parlementsleden heeft aangespoord om niet te stemmen op "nog een zinloze vertraging" voor Brexit. Als de parlementariërs de ‘No Deal Brexit’ toch tegenhouden, voelt de premier zich genoodzaakt algemene verkiezingen uit te schrijven op 14 oktober.

Ex-ministers van de regeringspartij bundelen hun krachten met oppositiepartij Labour om te voorkomen dat het Verenigd Koningrijk (VK) op 31 oktober zonder overeenstemming de Europese Unie (EU) verlaat. Staand voor de deur van zijn ambtswoning, zei Johnson dat een dergelijke stap verdere besprekingen met de EU over een nieuwe deal, "onmogelijk" zou maken.

De premier benadrukte dat hij, met steun van de parlementariërs, bij de EU-top op 17 oktober in staat zou zijn om wijzigingen aan te brengen in de huidige deal, die is onderhandeld door zijn voorganger Theresa May en drie keer is weggestemd in het parlement. Johnson zei dat als de parlementariërs de ‘No Deal Brexit’ toch blokkeren, ze "duidelijk de benen onder de Britse positie zouden hakken".

De bewindsman zei dat er "geen omstandigheden" waren waarin hij Brussel persoonlijk zou vragen om Brexit uit te stellen. Hij stelde dat Britse onderhandelaars hun werk zonder tussenkomst van Westminster moeten kunnen voortzetten.

Geconfronteerd met de belofte van Johnson om de EU op 31 oktober te verlaten, al dan niet met een deal, is een aantal parlementsleden over partijgrenzen heen samengekomen om te proberen het laatste resultaat te voorkomen. Verwacht wordt dat zij vandaag, dinsdag, zullen vergaderen over een wetsvoorstel op grond van artikel 24 van het huishoudelijk reglement van het parlement. Het wetsvoorstel, dat nu is ingediend door Labour-parlementslid Hilary Benn, zou de premier dwingen om uitstel van Brexit tot 31 januari 2020 aan te vragen, tenzij parlementsleden vóór 19 oktober een nieuwe deal hadden goedgekeurd of vóór een No Deal vertrek, hadden gestemd.

Rebellerende leden van de regeringspartij, waaronder voormalige ministers en prominente parlementariërs, zijn gewaarschuwd dat degenen die de wetgeving ondersteunen, uit de partij worden gezet. Maar leidende figuren, waaronder ex-minister van Justitie David Gauke, hebben erop aangedrongen dat ze ondanks die dreiging door zullen gaan en, in hun woorden, het "nationale belang" boven hun eigen belang zullen stellen.

Advertenties

Wednesday 01 May
Tuesday 30 April
Monday 29 April