Trans Guyana Airways start route Nederland via Suriname
02 Sep 2019, 04:45
foto
Het vliegtuigje van Trans Guyana Airways (TGA) kan maximaal 17 personen vervoeren. (Foto's: Rene Gompers)


Trans Guyana Airways (TGA) gaat vanaf deze maand vluchten uitvoeren naar Nederland, via Suriname. De Guyanese vliegmaatschappij heeft in augustus een overeenkomst gesloten met de KLM. Suriname zal dienen als tussenstop (transit) bij de nieuwe route; TGA en KLM gaan op de Johan Adolf Pengel luchthaven (JAP), passagiers aan elkaar ‘voeden’. De inaugurele vlucht van TGA naar ‘Zanderij’ is zondag geweest. De verwachtingen over de nieuwe route zijn hoog bij TGA, KLM en NV Luchthavenbeheer.

Het vliegtuigje van TGA, een tweemotorig Beechcraft 1900 D dat maximaal 17 personen kan vervoeren, is op traditionele wijze met een waterboog verwelkomd. Nadat de eerste passagiers zijn uitgestapt is er een lintje geknipt op het vliegveld. Een paar momenten eerder is een Boeing 747 van KLM geland. “Als je kijkt naar de maatschappijen, dan lijken ze op een muis en een olifant,” merkt Timothy Mendonça, directeur van NV Luchthavenbeheer op. “Maar de grootte van het vliegbedrijf maakt niet uit, omdat ze bijdragen aan ons doel. NV Luchthavenbeheer wil in 2033 een miljoen passagiers per jaar afhandelen. We zijn al goed op weg. En deze nieuwe route kan, gelet op de perspectieven, ons helpen dat doel sneller te bereiken.”

TGA gaat twee keer per week vliegen naar JAP. Met een vloot van elf vliegtuigen zal het bedrijf in staat zijn om de vraag wanneer dat toeneemt, aan te kunnen geeft Alexandra Correia van TGA aan. Zij ziet KLM en TGA meer als Goliath en David, maar “zij werken samen,” merkt ze op. De vluchten zijn overigens meer bestemd voor zakenlui, de mensen die vanuit Guyana naar Azië en Europa willen gaan én de mensen die met de opkomende olie- en gasindustrie in haar land, te maken hebben. Suriname kan meer doen dan alleen faciliteren, merkt Correia op. “Als we blijven samenwerken op het gebied van luchtvaart en toerisme, kunnen we zaken bereiken die eerder niet mogelijk waren.” TGA is overigens niet onbekend met Suriname. Dagelijks voert het vluchten uit van en naar Guyana via Zorg en Hoop, soms drie maal per dag.

In Suriname en Guyana is de behoefte om te reizen naar voornamelijk Azië en Europa, erg groot geeft Martijn ten Broecke van KLM aan. Bij Guyana ontbrak er echter een goedkope aansluiting naar die bestemmingen, dus is KLM ingesprongen en is een nieuwe route samengesteld, legt hij uit. De passagiers kunnen nu ook visumvrij naar JAP en Schiphol. Vanuit Schiphol vindt de verbinding naar Azië en de rest van Europa plaats. Ten Broecke haalt ook aan dat de stroom van olie- en gaswerkers die van en naar Guyana zullen reizen, een van de redenen is waarom de route snel zal groeien. “De luchthaven zal sowieso ook meer verdienen,” merkt hij op. “Ik ben ervan overtuigd dat deze samenwerking een groot succes zal worden. Het begint klein, maar succesvol zal het zeker zijn.”

René Gompers


Advertenties