Staatsolie-toppers: Olievondst is kwestie van tijd
17 Aug 2019, 00:02
foto
Het boorplatform dat bezig is aan de kust van Nickerie in de Kankantrie put.


Als de berekeningen kloppen, doet Staatsolie over drie weken een grote olievondst. En dat aan de kust bij Nickerie. Kankantrie, zoals de put is genoemd, kan tussen 70 en 800 miljoen vaten olie bevatten. Guyana heeft dieper in zee al 14 ontdekkingen gedaan die samen meer dan 5 miljard vaten olie hebben opgeleverd. Suriname kan over drie maanden ook daar olie vinden, voorspelt algemeen directeur van Staatsolie, Rudolf Elias.

De mogelijke vondst is donderdag bekendgemaakt op een persconferentie. Staatsolie en partners zoeken niet alleen in diepzee (deep offshore) naar olie, maar ook in matige diepte (shallow offshore) en langs de kust (nearshore). In de nearshore zijn er al twee putten geboord, deelt Rekha Bissumbhar, Exploration & Development Asset Manager van Staatsolie mee. Er is olie gevonden, maar niet genoeg om geld mee te verdienen. In de tweede komt er meer gas dan olie voor, licht Bissumbhar toe. Bij een van de putten was de laag die het reservoir afdekt om de olie gevangen te houden, niet intact. Het boorplatform is nu bezig voor de kust van Nickerie. Kankantrie ligt twee kilometers diep.

Tom Ketele, Projectmanager Near Shore Drillingproject, is net als Elias en Bissumbhar, optimistisch. “Kankantrie, daar gaat ons hart sneller van kloppen, want die locatie heeft een potentie van 800 miljoen barrels. Als dat reservoir gevuld is, is het een ‘game changer’ voor Suriname. Iedereen kijkt vol spanning toe,” deelt hij mee. Het platform heeft momenteel een diepte van 700 meter bereikt. Het gaat nog ‘even’ duren voordat men er is. “In de eerste week van september, als alles goed gaat, weten we of er daar olie zit,” voorspelt Ketele. “Dus over drie weken weten we of we die grote hoeveelheid olie hebben aangetroffen of niet.”

In de deep offshore is de situatie ook spannender geworden. Suriname heeft weliswaar drie putten geboord waar olie in zat, maar de hoeveelheid was niet genoeg om winstgevend te zijn. De laatste vondst van Guyana ligt heel dichtbij de grens van het Surinaams werkveld. Het bedrijf Apache gaat volgende maand in die buurt beginnen te boren. Over drie maanden moet het resultaat bekend zijn, deelt Elias mee. “We verwachten dus ook, en met ons de wereld, dat Apache succes zal hebben bij het zoeken naar olie,” zegt hij. “Het is very exciting wat hier gebeurt, er is ontzettend veel olie in dat gebied. Als we eenmaal de sleutel hebben en weten waar we die olie moeten zoeken in ons gebied, verwacht ik dat we net als Guyana de ene na de andere vondst zullen krijgen. Voor Staatsolie en Suriname zijn er very exciting times ahead of us.

Aan het boorplatform dat het nearshore project uitvoert zijn er 300 man, onder wie 30 Surinamers, verbonden. 150 zitten op zee en lossen elkaar om de vier weken af. Het platform is in april aangekomen en is onder contract tot januari 2020. Zijn job is om voor Staatsolie in de nearshore de plekken te boren die mogelijk olie bevatten. Enkele bedrijven die in de diepzee werken, hebben al interesse getoond voor een samenwerking als Staatsolie succes heeft. Na Kankantrie gaat de ‘rig’ zich verplaatsen voor de kust langs Commewijne om de putten Powisi, Gonini en Tukunari te boren. In de shallowshore zijn er 25 plekken potentiële locaties geïdentificeerd. Aan het eind van september heeft Staatsolie een beter beeld. Er zijn genoeg aanwijzingen dat zich olie in de bodem langs de kust bevindt.

René Gompers
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April