Vijf nieuwe advocaten beëdigd; aantal gestegen naar 219
09 Aug 2019, 09:24
foto
De vijf advocaten die donderdag zijn toegelaten bij het Hof van Justitie worden toegesproken door waarnemend Hofpresident Iwan Rasoelbaks. (Foto's: Rene Gompers)


Vijf nieuwe advocaten zijn beëdigd bij het Hof van Justitie. Andy van Tholl, Kamini Sewpersad, Guno Castelen, Eric Dennen en Richard Tjon-A-Joe mogen zich nu officieel advocaat noemen. Waarnemend Hofpresident Iwan Rasoelbaks, procureur-generaal Roy Baidjnath Panday en Samantha Gadjraj, deken van de Surinaamse Orde van Advocaten hebben de nieuwelingen op het hart gedrukt het beroep eervol en kundig uit te voeren én ook om op hun hoede te zijn. 

Zowel de pg als de waarnemend Hofpresident hebben zaken aangehaald waar de nieuwe leden voor moeten opletten of rekening mee moeten houden. De laatste tijd doet het zich steeds vaker voor dat personen die geen advocaat zijn, rechtshulp bieden aan mensen die dat nodig hebben. Ook gebeurt het dat malafide tussenpersonen grote bedragen geld verdienen aan de diensten van een advocaat, zonder medeweten van de advocaat en de rechtzoekende die overigens voor alles betaalt. Er zijn ook klachten over de advocaten in het algemeen aangehaald. Cliënten hebben bij het tuchtcollege geklaagd over onder andere het communiceren, ondeskundigheid, het honorarium en toevertrouwde middelen. Die klachten zijn omgezet in punten die de nieuwe advocaten moeten meenemen in hun praktijk. 


De nieuw beëdigde advocaten: Richard Tjon-A-Joe, Eric Dennen, Kamini Sewpersad, Guno Castelen en Andy van Tholl.

De nieuwelingen is ook gezegd om zich te blijven scholen en op de hoogte te blijven van de nieuwe ontwikkelingen. Er doen zich steeds nieuwe vormen van criminaliteit voor. Gadjradj wenst de nieuwe leden van de Orde veel wijsheid toe. Ze zijn nu ook deel van een collectief dat voor tal van uitdagingen staat bij het uitoefenen van het beroep. Gadjradj haalt aan dat nu de verkiezingen naderen steeds meer advocaten kleur bekennen. Maar de Orde mag hier de dupe niet van worden, benadrukt ze. 

De nieuwe advocaten hebben stuk voor stuk aangegeven waarom zij voor het beroep gekozen hebben. De drijfveren zijn min of meer hetzelfde ondanks de verschillende perspectieven en achtergronden: het helpen van mensen die rechtshulp nodig hebben. Rasoelbaks deelt mee dat met de vijf, de advocatenorde nu 219 leden telt. In de afgelopen 5 jaren zijn er 67 bijgekomen. De waarnemend Hofpresident heeft toch liever meer rechters. De afgelopen 5 jaren zijn er maar 12 rechters bijgekomen en staat de teller nu op 26. Hij heeft minimaal 40 rechters nodig om snellere rechtspraak tot een feit te maken. Rasoelbaks heeft de 5 nieuwe advocaten uitgelegd op welke manier zij kunnen bijdragen aan snellere afhandeling van zaken. 

René Gompers
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April