Venezolaanse regering trekt zich terug uit gesprekken
08 Aug 2019, 18:24
foto
Nicolás Maduro blijft aan de macht ondanks alle druk van Washington. Hij geniet nog steeds de steun van het leger.


De Venezolaanse regering heeft zich teruggetrokken uit gesprekken met de oppositie die deze week in Barbados zouden plaatsvinden. Dat heeft zij gedaan uit protest tegen wat zij omschrijft als "ernstige en brutale agressie" van de VS.

In een verklaring liet de regering van president Nicolás Maduro de deur open om zich later bij de besprekingen aan te sluiten, maar dan alleen als werd geconcludeerd dat ze in het belang van het Venezolaanse volk waren. De gesprekken zouden vandaag beginnen.

Een team dat oppositieleider Juan Guaidó vertegenwoordigt, is al op Barbados als voorbereiding op de gesprekken. Ze zouden de laatste zijn geweest in een reeks dialogen tussen de twee partijen. De Noorse regering had als bemiddelaar opgetreden met als doel een oplossing te vinden voor de voortdurende politieke en humanitaire crisis van Venezuela.

Het regeringsbesluit om de gesprekken te boycotten komt twee dagen nadat president Donald Trump een uitvoerend bevel heeft uitgevaardigd dat eerdere sancties tegen het Maduro-regime verlengt. Het beveelt een bevriezing van alle activa van de Venezolaanse overheid in de VS en is bedoeld om te voorkomen dat derde landen zaken doen met de overheid in Caracas.

Washington heeft zijn laatste actie geprezen als de meest uitgebreide reeks maatregelen die het heeft genomen tegen een natie op het Westers Halfrond sinds het in 1988 sancties had opgelegd aan Panama. De VS heeft zijn inspanningen om Maduro te verdrijven sinds begin van het jaar opgevoerd. Washington steunt oppositieleider Guaidó die zich in januari tot interim-president uitriep. Tot nog toe blijft Maduro zich vastklampen aan de macht, wat grotendeels te danken is aan de steun van de strijdkrachten.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April