Vonnis: Vordering Ros National Fisheries compleet afgewezen
27 Jul 2019, 00:51
foto


Fu Yuan Yu 9808, Fu Yuan Yu 9809, Fu Yuan Yu 9810, Fu Yuan Yu 9811, Fu Yuan Yu 9812 en Fu Yuan Yu 9813 moeten uit de Surinaamse wateren. De autoriteiten, waaronder de Kustwacht, moet nu optreden als de fabrieksschepen van NV Ros National Fisheries niet uit de Surinaamse wateren vertrekken. Het vonnis van kantonrechter Alida Johanns waarin de vordering afgewezen wordt, is intussen beschikbaar op de website van het Hof van Justitie. 

Ros National Fisheries had gevorderd dat de kantonrechter de Staat veroordeelt tot intrekking van elke beslissing van de aangezegde verwijdering van de aan de NV toebehorende vaartuigen, althans tot opschorting van de gewraakte aanzegging tot verwijdering van de aan de NV toebehorende vaartuigen. Als grondslag is aangevoerd dat de NV, als Surinaams bedrijf een verzoek heeft ingediend om in aanmerking te komen voor visvergunningen en op een later tijdstip heeft gevraagd zes trawlervergunningen die haar waren toegezegd, om te zetten in mid sea trawlervergunningen.
Zij heeft daarna toestemming van de autoriteiten gekregen om de zes trawlers naar de haven van Cevihas te varen voor de inspectie. Met het voorgaande is bij de NV het vertrouwen gewekt door de Staat, dat de omzetting van de trawlervergunning naar de mid sea trawlervergunning zou plaatsvinden.

Op 15 mei 2019 heeft de Kustwacht de NV gesommeerd de trawlers binnen 7 dagen uit de Surinaamse wateren te verwijderen. De NV voert aan dat zij een naar Surinaams recht opgerichte rechtspersoon is die is gevestigd in Suriname. Haar vaartuigen moeten aangemerkt worden als Surinaamse vaartuigen "waardoor het niet mogelijk is om de NV als Surinaams bedrijf te sommeren haar Surinaamse vaartuigen uit Surinaamse wateren te verwijderen", voerden de advocaten van de NV aan.

De Staat heeft aangegeven dat de vaartuigen niet beantwoorden aan de vergunningsvoorwaarden. Onterecht is ervan uitgegaan dat er een verwachting is gewekt dat de NV vergunning zou krijgen. Ook tijdens een comparitie van partijen, gelast door de rechter is er geen minnelijke schikking gekomen. De NV kon niet bewijzen dat de vaartuigen in Suriname geregistreerd zijn. Ook is er geen bewijs overgelegd van uitschrijven van de vaartuigen uit het land van herkomst. De aandelenverhouding is eveneens onduidelijk gebleken. Er is volgens de rechter geen onrechtmatig handelen van de Staat gebleken. Ook komt de mid sea trawler visserij niet voor in de visvergunningvoorwaarden. NV Ros National Fisheries is in het ongelijk gesteld. 
Advertenties