VES lovend over toekomst InVitroPlants
23 Jul 2019, 12:39
foto
InVitroPlants Grassalco NV maakt gebruik van de weefselkweekmethode om nieuwe planten te maken. (Foto: VES)


InVitroPlants Grassalco NV zal samen met Solicaz uit Frans-Guyana plantmateriaal produceren voor het rehabiliteren van de bodems en herbebossing van uitgemijnde gebieden. Het draagt hiermee bij aan herstel van de biodiversiteit in uitgemijnde gebieden. Hoewel het bedrijf in de opbouwfase verkeert zijn de commerciële doelen veelbelovend, zegt de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) na een bezoek aan de onderneming in Commewijne.

"Gezien de exportpotentie levert het op termijn een bijdrage aan onze betalingsbalans, verbetert hij het imago van Suriname en kan het een reële katalysator worden voor de ontwikkeling van de agrarische potentie van Suriname." De VES heeft het bedrijf op plantage Sollitude in Commewijne bezocht, omdat zij diversificatie van de economie ondersteunt.

InVitroPlants Grassalco NV is in 2017 begonnen als dochteronderneming van het staatsbedrijf NV Grassalco, waarbij de activa van de in problemen geraakte Phytotech NV, zijn overgenomen. Het bedrijf is vorig jaar een strategisch, technologische en commerciële partnerschap aangegaan met het Franse Vitropic. De in Frankrijk gevestigde Vitropic is een wereldbekend laboratorium en is een dochteronderneming van Cirad, het Franse landbouwonderzoekscentrum voor tropische gewassen. Vitropic produceert per jaar 4 miljoen planten en exporteert naar 31 landen. Met zijn partnerschap is InVitroPlants Grassalco NV gegarandeerd van een hoge kwaliteit elite plantmateriaal, de nieuwste technologie, kennis en expertise.

De leden van de VES waren getuige van het klonen van planten in het laboratorium van InVitroPlants Grassalco NV. Volgens de weefselkweekmethode worden duizenden klonen, vrij van ziektes in enkele weken geproduceerd, in tegenstelling tot de duur van een aantal jaren op de traditionele manier.

Met het klonen worden exacte kopies van de planten gekweekt, waardoor er voor uniformiteit onder de planten wordt gezorgd. Het produceren van plantmateriaal van voedselgewassen waaronder ananas, zoete patat, gember, banaan, suiker, koffie en cacao is zowel gericht op de Surinaamse markt als op de regionale markten. Voor de sierplanten wordt er vooral gekeken naar de Europese (w.o. Nederland) en Noord Amerikaanse markten, zegt de VES na het bezoek in een persbericht.
Advertenties

Wednesday 01 May
Tuesday 30 April
Monday 29 April