President: Alles doen om niet geblacklist te worden
16 Jul 2019, 03:42
foto
President Desi Bouterse heeft nadrukkelijk gezegd bij de start van de National Risk Assessment, dat op hem kan worden gerekend. (Foto's: René Gompers)


“Deze regering zal er alles aan doen om te voorkomen dat de Staat geblacklist wordt,” zegt president Desi Bouterse. Hij heeft maandag het startsein gegeven van de National Risk Assessment (NRA), een proces waarbij de risico's in de financiële sector en maatregelen tegen deze vormen van criminaliteit, in kaart worden gebracht en in een rapport worden samengevat. Een negatieve beoordeling van het rapport kan het land op een zwarte lijst doen belanden. 

De NRA moet over elf maanden afgerond zijn, wanneer Suriname wordt onderworpen aan een evaluatie van de Financial Action Task Force. De rode draad van de NRA is het zichtbaar maken van de kwetsbaarheden op het gebied van witwassen, terrorismefinanciering en de handel in wapens & munitie. Wet, regelgeving en concrete bestrijding, worden ook geëvalueerd. Suriname zou al in 2018 gestart zijn met de NRA, maar het kwam heel langzaam van de grond. Normaal doen landen twee jaar over het proces, Suriname wil het in 11 maanden afgerond hebben, in juli 2020.  

“Een historisch moment, omdat de werkzaamheden van de NRA nu zullen beginnen,” merkt Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Project Managemant Team op. “Het wordt een drukke periode voor alle belanghebbenden, omdat we maar 11 maanden hebben.” Bouterse deelt aan Van Dijk-Silos mee dat er op hem gerekend kan worden tijdens het proces. “Mevrouw de voorzitter, u kunt te allen tijde op mijn medewerking rekenen indien u obstakels merkt in uw belangrijke werkzaamheden. We zijn het verplicht aan land en volk.” 

De NRA is begonnen met een workshop. Aan de activiteit doen tientallen kopstukken uit de financiële sector mee zoals cambiohouders, bankdirecteuren en verzekeraars. Bouterse, Van Dijk-Silos en Robert van Trikt, governor van de Centrale Bank van Suriname, zijn erg tevreden met de grote opkomst. Zij leiden hieruit af dat de sector begrijpt hoe belangrijk de NRA wel is. Een succesvol verloop van het proces “is a matter of all hands on deck” benadrukt van Trikt. “Dit is de eerste keer dat Suriname op landelijk niveau een ‘assessment’ uitvoert,” haalt hij aan. “Met de NRA wordt een stap gezet om de risico's van ons land te identificeren, te begrijpen en te beoordelen. Een nationale aanpak, waarbij samenwerking tussen betrokkenen en autoriteiten noodzakelijk is.” 

Roy Baidjnath Panday, voorzitter Nationale Anti-Money Laundering Commissie, geeft aan dat 'stilstaan geen optie' is in het proces. Hij haalt aan dat “in tijd uitgedrukt Suriname achterloopt” maar kan leren van andere landen. Zoals Guyana, Trinidad en de Bahama's die eens op een zwarte lijst hebben gestaan, maar door hard werken er weer vanaf zijn gekomen. “We moeten voorkomen dat we door inactiviteit geblacklist worden met dramatische gevolgen voor de economie.” 

René Gompers
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April