India telt af voor reis naar de maan
14 Jul, 16:32
foto
Het maanvoertuig Chandrayaan 2 is klaar om de reis naar de maan te maken. Het aftellen is al begonnen. (Foto: Times of India)


India is in de ban van een groot historisch moment. Over een uur en drie kwartier (maandag in India) zal het maanvoertuig Chandrayaan 2 worden gelanceerd. India het is het vierde land na VS, Rusland en China dat een maanlanding gaat maken. De reis duurt 50 dagen. De landing is gepland in de eerste week van september. Premier Narendra Modi heeft gestaag aan gewerkt om de mogelijkheden van het ruimtevaartagentschap ISRO uit te breiden. Het aftellen in India is sinds zaterdag gaande. Het land wacht met spanning af op het moment van het afvuren van de raket. 

India wil in 2022 een bemande ruimtemissie naar de maan sturen. India heeft verschillende sondes in de ruimte gelanceerd. De maansonde Chandrayaan 1 heeft een jaar rond de maan gecirkeld en heeft bewijs gevonden van dat er ijs op de maan is. De Chandrayaan 2 heeft een sonde die ongeveer een jaar om de maan blijft cirkelen en de lander Vikram, die op de zuidpool van de maan terecht moet komen. China was als derde land geland op de donkere kant van de maan. De maanrover Pragyan zal een verkenningstocht maken en zal gelijk ook beelden beginnen te versturen naar de thuisbasis. 

Times of India televisie benadrukt dat India zich in de rij van de grootmachten zal plaatsen als het gaat om ruimtevaart. India toont hiermee ook hoe ontwikkeld de wetenschap in het land is. Diverse wetenschappers wijzen erop het land behoorlijk ver is in de ontwikkeling van de techniek in ruimtevaart. Er is meer dan 140 miljoen besteed aan deze maanmissie. Verschillende bewoners van India worden aan het woord gelaten op de televisie, waarbij de nationale trots de boventoon voert. Volgens premier Modi gaat het naast nationale trots ook om creëren van een industrie met hoogwaardige technische banen. 


Thursday 12 December
Wednesday 11 December