Noorwegen: Gesprekken Venezolaanse partijen gaan door
11 Jul, 22:52
foto
De Venezolaanse minister van Informatie, Jorge Rodriguez, tijdens een televisieuitzending in het Miraflores Paleis in Caracas, Venezuela. (Foto: Reuters)


De gesprekken tussen de Venezolaanse regering en de oppositie zullen worden voortgezet, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken van Noorwegen. De verklaring komt nadat een topleider van de socialistische partij het einde aankondigde van de gespreksronde in Barbados. Noorwegen treedt op als mediator en is er voorstander van de ​​politieke crisis in Venezuela te beëindigen.

Vertegenwoordigers van de heersende socialistische partij ontmoetten tegenstanders van president Nicolas Maduro deze week in Barbados als onderdeel van de gesprekken die in mei in Noorwegen zijn begonnen. Het doel van de gespreksronde is om de ​​patstelling die door de herverkiezing van Maduro in 2018 is ontstaan, op te lossen.

"We kondigen aan dat de vertegenwoordigers van de belangrijkste politieke actoren in Venezuela de onderhandelingen voortzetten die in Oslo zijn gestart", zei het ministerie van Buitenlandse Zaken van Noorwegen in een verklaring. "We benadrukken het belang van de partijen om met de grootste omzichtigheid hun opmerkingen en verklaringen te maken over het proces."

De Venezolaanse minister Jorge Rodriguez van Informatie, die de delegatie van de regering leidt, zei woensdagmiddag via Twitter dat de gespreksronde van Barbados was afgelopen.

"Het Venezolaanse volk heeft antwoorden en resultaten nodig", schreef Stalin Gonzalez, een wetgever en lid van de oppositiedelegatie via Twitter, naar aanleiding van de verklaring van Noorwegen. "Onze delegatie zal overleg plegen om de gesprekken te versnellen om het 'lijden' van de Venezolanen te beëindigen."

Venezuela lijdt aan een hyperinflatoire economische meltdown die heeft geleid tot ondervoeding en ziekte. Als reactie daarop hebben meer dan vier miljoen mensen het land verlaten op zoek naar betere oorden. Maduro zegt dat de situatie het gevolg is van Amerikaanse sancties die zijn bedoeld om hem van de macht te dwingen.

Maduro's tegenstanders zijn jarenlang op hun hoede geweest voor dialoogprocedures. Ze beweerden dat hij ze in het verleden altijd had gebruikt om tijd te verliezen. Oppositieleider Juan Guaido, die door meer dan 50 landen is erkend als de legitieme leider van Venezuela, zegt dat de oppositie niet toestaat dat deze ronde van gesprekken zich zal laten aanslepen zoals die in de Dominicaanse Republiek die zonder bevredigend resultaat eindigde in 2018. Guaido staat erop dat het land onder goede omstandigheden opnieuw moet stemmen.

Vicepresident Diosdado Cabello van de regerende Socialistische partij, heeft woensdagavond het idee verworpen dat er presidentsverkiezingen in de maak waren. "Hier zijn geen presidentsverkiezingen; hier heet de president Nicolas Maduro," zei Cabello tijdens een uitzending op televisie.