Brazilië voor 9e keer winnaar Copa America
07 Jul 2019, 19:12
Richarlison schopt Brazilie naar het kampioenschap van Copa America. (Foto: Reuters)

Het is gastheer Brazilië gelukt om na 12 jaar weer de Copa America te winnen. Aan drama ontbrak het de 46e finale van de Copa America niet. Een penalty aan beide kanten en een rode kaart voor sterspeler Gabriel Jesus. Maar de buit is binnen. Het tegendoelpunt van Peru (penalty) was het eerste dat Brazilië heeft gezien in dit toernooi.

In de tweede helft laat Peru zien dat het niet opgeeft, terwijl de Brazilianen duidelijk gaan voor de trofee. Philippe Coutinho en Roberto Firmino zien hun doelpogingen in de 53e en 55e minuut stranden. Firmino lijkt vastbesloten zijn naam ook op het scorebordje te krijgen. Na goed voorwerk van Alex Sandor, gaat zijn poging wijd naast het net.

Terwijl het Peru maar niet lijkt te lukken van zijn eigen speelhelft te komen, regent het van aanvallen van de Brazilianen. Maar dan krijgt Gabriel Jesus zijn tweede gele kaart en moet hij van het veld. Brazilië gaat de laatste twintig minuten in met tien man. Pakt Peru zijn kans? Televisiebeelden tonen alvast een vreselijk huilende Jesus in de kleedkamer.

Firmino en Coutinho worden gewisseld. Jesus heeft rood. Richarlison wordt het veld opgestuurd. Worden het nerveuze speelminuten voor Brazilië? Met nog tien reguliere speelminuten domineert Peru het balbezit, terwijl Brazilië is teruggevallen in de verdediging.

Met nog vier minuten te spelen, krijgt Brazilië een penalty. Zambrano brengt Everton ten val in de zestien meter. Arbiter Roberto Tobar wijst voor de tweede keer in de wedstrijd naar de stip, maar gaat daarna de videoref raadplegen. De strafschop blijft. De ingevallen Richarlison zet koelbloedig het leder achter doelman Galese, 3-1 met nog twee minuten reguliere speeltijd.

Met vijf minuten extra tijd lukt het de Peruanen niet om nog iets te veranderen aan de score. Arbiter Tobar fluit voor de laatste keer in de wedstrijd. Na 12 jaar is gastheer Brazilië weer kampioen Copa America.

Individuele prijzen:
De Braziliaanse aanvoerder Dani Alves krijgt de Fair Play trofee, terwijl doelman Alisson de Gouden Handschoen krijgt. Man-of-the-match Everton is met drie doelpunten goed voor de Copa America 2019 topscorers trofee.