Tapoeripa tekent overeenkomst over gemeenschapsbos
07 Jul 2019, 23:35
foto
De dorpsleiding van Tapoeripa tekent een overeenkomst met het bedrijf Avior Group of Companies. (Foto: RO/NII)


Het Inheemse dorp Tapoeripa heeft een gemeenschapsboscontract ondertekend met Avior Group of Companies. Het bedrijf zal rondhout oogsten en verwerken uit het gemeenschapsbos van het dorp, en zich committeren om de verplichte bijdrage aan de ontwikkeling van de lokale gemeenschap. Kapitein Petrus Sabajo heeft namens het dorp de overeenkomst getekend, terwijl Stanley Wijngaarde zijn handtekening heeft geplaatst voor de Avior Group of Companies. Dit contract is getekend ten overstaan van adjunct district secretaris Gerard Julio.

Het Directoraat Duurzame Ontwikkeling Inheemsen (DDOI) heeft in aanloop naar de ondertekening opgetreden als overheidsbemiddelaar. Hij heeft in dat traject de intentie van de ondernemer overgebracht naar de gemeenschappen en de zaken opgenomen in de conceptovereenkomst, die samen met de bevolking is doorgenomen. Tapoeripa beschikt over een gemeenschapsbos met een omvang van 4600 hectare. Tussen partijen is overeengekomen dat er een bedrag van US$ 12 per mᶟ rondhout gestort zal worden voor de ontwikkeling van de dorpen. In het dorpsfonds zal daarnaast een eenmalig bedrag van US$ 10.000 worden voldaan, meldt Regionale Ontwikkeling via het Nationaal Informatie Instituut. 

Onderdirecteur Gemeenschapsontwikkeling van DDOI, Steven Vroom, zegt dat het belangrijk is dat de participatie van dorpen zeer belangrijk is in het proces, waarbij de gemeenschapsbossen worden ingezet om gemeenschappen te ontwikkelen. “Er moet sprake zijn van inspraak zodat wanneer er duurzame projecten hieruit voortvloeien, de gemeenschap aanvoelt dat zijzelf een bijdrage heeft geleverd aan haar eigen ontwikkeling. Verder is het belangrijk dat de ontwikkeling wordt doorgevoerd naar de jeugd. Het is deze stimulans die wij nastreven”, stelt Vroom. Eind deze maand wil het directoraat nog twee overeenkomsten afronden.
Advertenties