Advocaat vraagt ‘zachte straf’ in smokkelzaak 
25 Jun, 06:34
foto


Advocaat Chandra Algoe heeft op de rechtszitting donderdag haar pleidooi voor Dharmindra K. en Sandjaikoemar J. gehouden. Hen wordt verweten dat ze 170 kartonnen sigaretten en een hoeveelheid alcohol gesmokkeld hebben. Beide mannen zijn voorlopig op vrije voeten gesteld. De advocaat heeft gevraagd aan de kantonrechter om een zodanige straf op te leggen, zodat de verdachten op vrije voeten blijven.

Tegen de verdachten heeft het Openbaar Ministerie (OM) een celstraf geëist van twaalf maanden waarvan twee voorwaardelijk, onder aftrek van de tijd in voorarrest met een proeftijd van drie jaar. Daarnaast moeten zij een geldboete van SRD 10.000 betalen of subsidiair drie maanden hechtenis. 

Algoe voerde aan dat het OM een boete van SRD 400.000 per persoon heeft bepaald om de zaak buiten proces af te handelen. De verdachte Sandjaikoemar J. kon dit bedrag niet ophoesten. De verdediging kwam met een voorstel van SRD 200.000, want de verdachte zou dan een perceel in onderpand geven. Dit voorstel werd afgewezen. De advocaat merkte op dat de bedoeling van de boete niet mag zijn om iemand financieel dood te maken. Beide verdachten zijn voor het eerst in aanraking met de politie gekomen. 

Sandjaikoemar J. had verklaard dat hij slechts een klein deel van de sigaretten had verkocht, omdat deze vervallen waren. Vanaf het begin wist hij dat het om smokkelwaar ging. Volgens deze verdachte ging hij over tot het feit, omdat hij in financiële problemen zat. Hij verklaarde dat hij de sigaretten bij Dharmindra K. had gezet, maar hij had de medeverdachte niet verteld dat het om smokkelwaar ging. Dharmindra K. zegt dat hij niet wist dat het om smokkelwaar ging. Sandjaikoemar J. is zijn vriend en salesman. Hij heeft daarom niks erachter gezocht. Volgens deze verdachte is zijn vertrouwen behoorlijk geschaad. Op 15 juli zal de rechter uitspraak doen in deze zaak.  

Wanita Ramnath