Bloeddonorschap en gezondheid
24 Jun 2019, 16:41
foto
Bloed doneren is niet alleen een daad van menslievendheid, maar is ook gezond voor de gever.


Het is bekend dat er te weinig bloeddonoren zijn in Suriname. Wat velen niet weten is dat het bloeddonorschap ook voordelen heeft voor de donor. Bij de Surinaamse Vereniging voor Fysiotherapie (SVF) is 15% bloeddonor, waarbij vrouwen in de meerderheid zijn.

Daarnaast zijn twee leden ex-bloeddonoren vanwege hun leeftijd. Doesje de Boer-de Miranda heeft 65 keer gedoneerd en werd Commandeur in de Orde van de Gele Ster. Tony Chang heeft meer dan 100 maal bloed gegeven. Maar het gaat natuurlijk niet om het krijgen van ‘sterren of lintjes’.


De keus om bloeddonor te worden is voor velen de medemens helpen die bloed nodig heeft. Soms wordt het goede voorbeeld door de ouders gegeven. De één wordt het in de studententijd en de ander weer op latere leeftijd. Het Surinaamse Rode Kruis heeft in de maand juni in zijn bestand nog net geen 5.000 reguliere bloeddonoren. Daarvan is 40% vrouw. Personen die eenmalig geven zijn hier niet meegerekend. Iedereen die zich aanmeldt als nieuwe bloeddonor zal eerst gekeurd moeten worden en zal vragen betreffende leefstijl en gezondheid moeten beantwoorden. Dit betekent dat als je geen gezonde leefstijl hebt, je in feite niet eens hoeft te gaan. Maar soms heb je dat wel, maar is je gewicht net te weinig om donor te worden.

Het afgestane bloed wordt op verschillende zaken gecontroleerd zoals het Hepatitis B en C virus en ook HIV. Het hemoglobine gehalte (ijzer) wordt ook bepaald en natuurlijk welke bloedgroep je hebt. De meeste bloeddonoren in ons land hebben bloedgroep O+, B+ en A+. Om een goed ijzergehalte te hebben behoort men verstandige eetkeuzes te maken. Wil men ver wegblijven van HIV, dan behoort onder andere seks op een veilige manier plaats te vinden. Dus bloed afstaan betekent niet even gaan liggen voor afgifte en weer weggaan. Je zal gedurende je hele leven moeten letten op een gezonde leefstijl in alle facetten. Bij elke bloeddonatie wordt er eigenlijk een gezondheidscontrole gedaan. Dat is dus mooi meegenomen en tevens een stok achter de deur!

Onder bloeddonoren zijn er echter ook personen die roken of overgewicht hebben. Of weinig lichamelijke beweging hebben. Als bloeddonor is het zeker een pluspunt als je daar ook op let. Aanbevolen wordt om minstens 150 minuten per week fysieke activiteiten van matige intensiteit te hebben als je in de leeftijdsgroep 18-64 jaar zit. Dat kan wandelen, fietsen, dansen, zwemmen en tuinieren zijn. Het mag ook 75 minuten per week van hoge intensiteit zijn zoals rennen, basketbal of voetbal. Het is raadzaam om zeker twee keer per week ook aan krachttraining te doen en balansoefeningen. Het hebben van regelmatige fysieke activiteiten heeft voordelen. Het reguleert onder andere de bloeddruk en verbetert de hartfunctie. Maar je gaat ook lekker in je vel zitten daardoor.

Na een bloedafgifte gaat het lichaam het bloedverlies opvangen door nieuwe bloedcellen aan te maken. Dat is weer goed voor je gezondheid! Indien het lichaam te veel ijzer opslaat zal door bloedafgifte dit ook veranderd kunnen worden. Hart- en leveraandoeningen worden zo verminderd alsmede klachten van de alvleesklier. Het op peil houden van het ijzergehalte, vanwege bloeddonaties, schijnt het risico op kanker te verminderen.

Nog steeds bang om bloeddonor te worden? De voordelen wegen daar niet tegen op. Zowel aan de kant van de gever als de ontvanger. Kies voor een gezonde leefstijl en aarzel niet om bloeddonor te worden.

Surinaamse Vereniging voor Fysiotherapie
Advertenties