Canada sluit zijn ambassade in Venezuela
03 Jun 2019, 09:34
foto


Canada sluit tijdelijk zijn ambassade in Venezuela. Dat heeft de Canadese minister Chrystia Freeland van Buitenlandse Zaken laten weten. In een persbericht op zondag bevestigde Global Affairs dat alle operaties onmiddellijk zouden worden opgeschort.

Canada zal ook "de status evalueren" van Venezolaanse diplomaten in Canada, die president Nicolas Maduro heeft aangesteld. Canada maakt deel uit van een groep landen die vinden dat de herverkiezing van Maduro vorig jaar frauduleus was. Canadese functionarissen hebben hem opgeroepen af ​​te treden, zodat oppositieleider Juan Guaido, die door enkele tientallen landen wordt erkend als de legitieme interim-leider van Venezuela, het roer kan overnemen.

"Terwijl Venezuela dieper de dictatuur inglijdt en Venezolanen blijven lijden onder het onwettige Maduro-regime, heeft het regime stappen ondernomen om het vermogen van buitenlandse ambassades om in Venezuela te functioneren, te beperken", aldus de verklaring van Freeland. "Helaas zullen Canadese diplomaten aan het einde van deze maand niet langer in staat zijn om diplomatieke accreditatie te verkrijgen onder het Maduro-regime en zullen hun visa vervallen. Daarom hebben we geen andere keus dan onze activiteiten tijdelijk op te schorten bij de Ambassade van Canada in Venezuela."

Washington trok in maart zijn resterende ambassadepersoneel uit Venezuela terug, daarbij verwijzend naar een verslechterende situatie. Venezuela is in de greep van een historische politieke en sociale crisis die wordt gekenmerkt door een tekort aan voedsel en medicijnen. De crisis heeft in de afgelopen jaren drie miljoen Venezolanen gedwongen het land te ontvluchten.

Sinds een aantal maanden heeft Canada de Canadezen geadviseerd om alle reizen naar Venezuela te vermijden. Freeland zei dat Canada nog steeds consulaire diensten zal verlenen via zijn ambassade in het naburige Colombia.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April